reede, 18. detsember 2020

Räsitud maailm


Minu uudishimu on, kuidas teati oodata teist koroona lainet.  Kogu aeg on seisnenud teadlikkus globaalselt selles, et loodus määrab meie elu, meie tuleviku. Aastatuhandeid on inimkonna mõju loodusele olnud tühine võrreldes looduslike sündmuste poolt tekitatuga. Looduslik mõju planeedile Maa jääb alatiseks. Ent inimeste arv siin kasvas 20.sajandi alguse 1,6 miljardilt 20.sajandi lõpuks 6,0 miljardile. Kasvas just Aasia, Aafrika elanikkond. (Neis maades sureb nälga 9miljonit inimest aastas.) Migrantide näol tuleb uus valijaskond riikidesse, kes seda soosivad ja nende häältega saab võimu osta. Mis toimub Pariisis jm. Niinimetatud arengumaad, kust riisumine ja vennatapule õhutamine üle käinud vajavad ´meie´ abi, küll rahalist, küll sõjalist. 

Maa muutmine on toimunud ressurside hõivamise ja kasutussemineku käigus. Kapitali kontsentratsioon on järjepidev. Probleem on poliitiline, eetiline sellel tasandil. Sotsiaalne ja keskkonda reostav rahvastikule. Kõige väiksemategi elusolendite liigirikkus väheneb tohutu kiirusega.
Kõik informatsioon, mis me saada oskame ei tarvitse olla tõene.

Koroona on räsinud maailma.  70miljonit nakatunut, 1,5miljonit surnut. Nüüd on aasta sellest, kui Wuhani biolaborist pääses see valla. Hiina oli pannud piirid kinni, ainult Wuhani lennureisid jättis avatuks.  Kannatame toimetuleku pärast ja kardame mis veel juhtuda võib.  Praegusele priiskavale tootmisele üleminekuga, kus kõik toodetav on mõeldud lühiajaliseks kasutamiseks on esmane kaotaja keskkond. Inimtekkeline saaste ja jäätmed ei tohiks ületada keskkonna imendumisvõimet. Uut tüüpi toodanguga või tehnoloogiliste muudatuste või uuendustega koos saame ellu jääda vaid säästva arenguga. Aga maailm on varemeis ja languses. . .


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar