teisipäev, 26. veebruar 2019

Argentiina raudürt Verbena bonariensis

Peene tekstuuriga kõrgepoolne taim (120 cm), mis puutub silma eripärase iluga. Kuigi seda raudürti loetakse püsikuks, kasvatatakse teda kui üheaastast suvelille. Teeb igal aastal isekülvi ja teda paljundataksegi peamiselt seemnetega. Taim on hästi hargnevate pikkade vartega, aga efekti annab siiski mingi hulk neid koos. Lehed on piklikud, sakilise servaga. Tillukesed roosakad või lillakad violetsed õied on koondunud kännasja kujuga õisikusse. Õitseb massiliselt kogu suve sügiskülmadeni. Tema pikad püstised varred ei lamandu ega vaju vihmade tõttu longu. Lõigates maha äraõitsenud õievarred, saab õitseaega pikendada ja hoida taime välimust pidevalt värskena. Seemned valmivad sügisel, septembris. Külvatud seeme idaneb suhteliselt kaua, kuid taim talub hiljem ümberistutamist igal ajal. Suurepärane roosakaslilla värvikuhil aias. Eelistab päikeselist kasvukohta, talub ka madalamaid temperatuure kuni -12⁰C. Mullastik võiks olla lubjarikas, viljakamapoolne. Õied ja lehed ei tohiks kokku puutuda kastmisveega, kui teda hommikul või õhtul kasta.
Seda raudürti võib nimetada nn. looritaimeks, mis oma graatsiaga loob erilise tekstuuri, maalilisuse ja võlu kus ta on ja ülivõrretes rääkimine tema kohta täiesti kohane. Lilla värvuse ja õhulisuse ja kergusega annab ta koos teiste taimedega kompositsioonis kokkukuuluvuse efekti, täiuslikkuse, luksuse ja harmoonia. Ka veel hilissügisel.
 
Tuntud alates aastast 1753.

Taustal.

Ettekasvatamisel tärkavad hilja, aga küll jõuavad ilu näidata. Istutamisel vahekaugus 35 cm.



Viimasel sügisel kaevasin taimed päris hilja välja, lõikasin 10cm peale tagasi ja viisin väikese mullapalliga keldrisse. Märtsis näevad head välja, ilmselt saab kevadel maha istutada. 1. aprillil istutasingi mullapalliga taimed aeda. Iga taim kasvatab kolm, neli 20cm pikkust tugevat vart enne jaanipäeva ja sügiseks võimas õitseng jälle. Osa taimi jäi tänavu sügisel maha, näib mis neist saab. Külm tuli minu jaoks liialt järsult.
Õues talvitumiseks ei lõigata varsi maha, vaid multsitakse mahapainutatud pealsed. On olnud märgata ka isekülvi, mis läheb kenasti õitsema.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar