neljapäev, 28. veebruar 2019

Ligularia kobarpea

Oma valdavalt kõrge kasvu ja suurte lopsakate lehtedega on kobarpead kaunid ja pikaealised. Nad vajavad kasvamiseks ruumi. Kobarpead vajavad poolvarjulist kuni päikeselist kasvukohta ja rammusat mulda. Enamus neist on madala või keskmisekasvulised, vaid kobarpea Veitchiana
ulatub oma ´tõlvikutega´ 2 meetrini. Ka ainus looduslik Siberi kobarpea sinepikollaste tõlvikutega on võimas.
Varjulised, niisked, tuulevarjulised alad on kobarpeadele head.
Kobarpead õitsevad juulis augustis kahvatukollastes kuni oranźkollastes toonides. Sügisel lõigatakse kobarpead maapinnani maha.
 Kõrgekasvuline taim on tugev ja püsib püsti. Paljundada ja uuendada saab kobarpead kevadel puhma jagamise teel, soovitavalt 5 aasta tagant.


Prźevalski kobarpeal on sügavalt lõhestunud lehted nagu teravad peopesad õhukestel punakaspruunidel vartel. Üks varasem õitseja juunis. 
Nimetatud kuulsa vene reisija Nikolai Mihhailovitš Prževalski auks.  Kasvab metsikult Põhja-Hiina ja Mongoolia mägedes.
Pikad, püramiidsed, arvukate kollaste korvikutega õisikud. Lehe- ja õievarred on tumepruunid., elegantsete kitsaste labadega, mis nagu "väänatud". 180 cm kõrgune, õisik võib olla 70 cm.


 'Dragon Wings' sarnaneb prźevalski kobarpeaga, kuid tema õisikud on veidi pikemad, õisikutipud pruunikad ning lehed vähe suuremad ja ehk ka enam lõhestunud..


Meetri kõrgune 'Little Rocket'  jääb oma suuremast vennast 'The Rocket' ist umbes poole madalamaks. Minu aias kasvab The Rocket.



Ligularia dentata hambulise kobarpea kõrgus on kuni 125 cm. Suured lehed jätavad pisut troopilise mulje, sest nad on väga lopsakad. Õisikud koondunud lamedatesse kännastesse kollaste keelõitega.

Pildil ´Desdemona´, mille lehed alt punakaslillad. Eelistab osalist varju. Lehed suured 20-25 cm laiusega tuhmuvad õitsemise ajaks tuhmroheliseks, alumine külg jääb erkroheliseks. Taime kõrgus 110 cm, õied 15 cm kõrgemal. Õied oranźkuldsed, suurus 6-8 cm. Taim võtab enda alla vähemalt ruutmeetrise ala. Õitseb augustis. Pärast õitsemist lõigata õievarred ära. Jagatakse varakevadel. ´Desdemona´on väga sarnane ja mõnevõrra raskesti eristatav Ligularia dentata 'Othello'st, välja arvatud see, et see on veidi suurem ja annab veidi suuremaid õisi.
Kevadel väga värvika lehekuhilaga.


Hambulise kobarpea Ligularia dentata sordil 'Britt-Marie Crawford' on purpurne lehepuhmik vähemalt meetrise läbimõõduga. Sügavalt värvunud nahkjad lehed, tumedad varred. Eriliselt ilus lehtdekoratiivsus, ümmargused, "lainelised", šokolaadivärvi lillade lehtedega ja tumelilla "alaküljega" lehed on läikivad ja silmapaistvate tumedate hargnenud veenidega. Õitseb oranzikaskollaste õiekobaratega juulist alates.  Kasvab kõige paremini täispäikeses osalise varjuga, sest päikeses püsib tume lehevärv kauem.  Kaitske tuulte eest. Vajab viljakat niisket pinnast. 



Ja see on´The Rocket´. Lehestiku kõrgus 125 cm, õis ulatub 180 cm-ni. Südamekujulised lehed on teravalt sakilised, kevadel ja suvel rohelised, sügisel lillakaspunased. 







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar