neljapäev, 28. veebruar 2019

Söödav kuslapuu Lonicera edulis Dlinnoplodnaja ja Volsebnitsa

Söödava kuslapuu (Lonicera edulis) marjad on maiustamiseks esimesed, veidi enne maasikaid. Mitshurin on neid aias kasvatada soovitanud. Marjad avaldavad positiivset mõju inimese bioväljale. Väärtuslik kiudainete ja C vitamiini allikas. C-, A- ja E- vitamiini tase on kõrgem kui apelsinil ja söödava kuslapuu marjade antioksüdantide tase on kolmekordne võrreldes murakatega. Tänu kõrgele antioksüdantide sisaldusele toetab immuunsüsteemi. Parema silmade tervise ja igasuguste põletike vastase toimega, näiteks gingiviidi (igemete põletik) või rematoidartriidi vähendamisega.   Rahvameditsiinis kasutatud Hiinas, Jaapanis, Venemaal on marjad kusepõie haiguste, maksakahjustuste ja kehvveresuse raviks. Lehtedest ja õitest keedetud teega kuristatakse haiget kurku ja ravitakse nahahaigusi. Noortest võrsetest valmistatud teega võib loputada juukseid (väljalangemise vastu). Aitab alandada vererõhku, parandab mälu, puhastab organismi. Kuslapuu marjadest on seleeni, mis on "nooruse ja elu eliksiir". Looduses on seleeni väga harva. 




Looduses kasvab söödav kuslapuu Kaug-Idas, Kamtshatkal, Sahhalinil ja Kuriili saartel jõgede kallastel ja soode servades. Alustab õitsemist aprillis, paremaks viljastamiseks peaks aias olema 2..3 erinevast sorti. Marjad pisut pikergused tumesinised vahakirmega kaetud, heamaitselised.
Kasvukoht võiks olla päikseline. Muld kergelt happeline kuni neutraalne. Söödav kuslapuu on aeglase kasvuga, täiesti külmakindel, õiepungad taluvad - 8 C. K
uslapuu õitseb kuni kuu aega, selle tõttu saak ei hävine. Kui viljad muutuvad siniseks, ei ole nad veel alati valmis. Vili on küps, kui ta varre küljest hõlpsasti eemaldub. Siis on ta maitse ülim. Linnud kipuvad nendega maiustama ja võivad põõsa tühjendada kiiresti. Põõsaid ei kärbita ega harvendata. Marju kannab eelmise aasta juurdekasvudel. Alates 7..8-st aastast tuleb põõsast igal aastal vanu oksi välja lõigata. Soovitatakse sügisest põõsa lõikust.
http://www.maheklubi.ee/upload/Editor/S%C3%B6%C3%B6dav%20kuslapuu_%206_12_16%20Tartu%20Mahe%C3%B5ppep%C3%A4ev.pdf

https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/soodava-kuslapuu-marjad-valmivad-aias-esimesena?id=31878559


Teiste kuslapuude marjad on mürgised.
http://bio.edu.ee/taimed/oistaim/kuslapuu.htm


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar