kolmapäev, 27. veebruar 2019

Harilik aspar Asparagus officinalis

Asparaagus on õhulise ilmega vana taluaiataim.  Köögiviljana on taimel ka teine nimi spargel. Varakevadel noori maapealseid võrseid või paksu mullakihi all kasvanud valgeid võrseid veidi saab. Sööge varsi värskelt või hautage, need on mineraalainete- ja vitamiinirikkad. Rohelist sparglit ei ole vaja enne tarvitamist koorida. 
Kuid spargel peidab petlikku vastikut saladust: selle viljad, mis on erepunased marjad, on inimesele mürgised. Vaid käputäis võib põhjustada oksendamist ja kõhulahtisust.
Eestis kasvab harilik aspar enamjaolt ilutaimena. Umbes poolteist meetrit kõrge soolotaim ja varred lillekimpude kaunistajad. Vana-Kreekas oli harilik aspar
armastusejumalanna Aphrodite tunnus ja sellega pärjati vastabiellunuid.
Harilik aspar on kahekojaline taim, see tähendab et emas- ja isasõied on erinevatel taimedel. Söögi jaoks soovitatakse kasvatada isaseid taimi, kellel on rohkem võrseid.
Spargel vajab üsna liivast ja lahtist hea drenaaźiga savimulda võrsetele kasvuks temperatuuri 18-25C.

Külvamiseks leotada spargli seemneid mõned päevad soojas vees. Seejärel filtripaberiga kilekotti ja hoida pimedas kuni avanemiseni. Parem on külvata sooja mulda veebruari keskpaigast alates. Mulla pinnale ja katta õhukese liiva kihiga. Enne ümberistutamist lasta potis 3 kuud kasvada. Tähtis on, et neid nädalas korra vähemalt kastetakse. Või siis külvatakse avamaale mai lõpul 23-30 cm kaugusele ja 3-4cm sügavusele /muld 8-10kraadi. Ideaalne kasvamise temperatuur optimaalne vahemikus 18–25 °C. Saaki saab 5 aasta pärast.
Kasvukoht peab olema soe ja tuulevaikne ja umbrohuvaba. Sobib hea kuivendusega huumusrikas liivane ja savine pinnas.  Talvine -30 ei tee talle liiga, küll aga kevadised miinused võrsetele. Sparglitaimed on kas isased või emased. Suurem saagikus isastaimel. Väetiseks kompost, mis sisaldab kala, köögijäätmeid, leivapiimatooteid ja köögivilju.

Spargli risoomidega paljundamine kevadel on mõtekam. Seemnest kasvatus võtab palju aega.

Parim aeg puhma jagamiseks on kevadel, kohe kui taim on kasvu alustanud. Puhmas tuleb maast välja kaevata ja terava noaga tükkideks lõigata, nii et iga tüki külge jääks vähemalt 2–3 võrset. Tükid tuleb panna suurde auku, augu põhja aga taimele alustuseks rammusat toitu: labidatäis kõdusõnnikut, 1 spl täis superfosfaati, 1 tl kaaliumi. “Kõik segatakse hoolega, kastetakse sooja, päikese käes olnud veega ja pärast vee sisseimemist istutatakse taimekesed vahekaugusega vähemalt 50–60 cm,” annab nõu sparglikasvatusest põgusalt kirjutanud Leopold Meensalu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar