teisipäev, 26. veebruar 2019

Aed-lõosilm Myosotis alpestris

Myosotis alpestris (M. rupicola) aed-lõosilm on rohkem nagu kääbustaim, sobilik ka alpi aeda. Õied on 5 kroonlehega ja südamik kollane või valge. Vene ajal asus Jõgeva alevikus imekaunis ja rikkaliku püsilillesortimendiga legendaarne Riita ja Jaan Sarve iluaed, kuhu voorisid pidevalt lillehuvilised külastajad seda jt. vaatama. (samas kõrval asusid ka Aleksander Adojaani liigirikas sibullilleaed ja Rudolf Tamme kuulus iluaed). Seda laenatud teksti ei saa nende nimede tõttu ignoreerida. Siin aias õitsejad on saadud tädi Vandalt Märjamaalt. Kui tema päritolule tugineda peaks ta olema Myosotic asiatica Schischk. et Serg. aasia lõosilm. Õitseb V/3 -VI/2 ja teist korda VII/2-VIII/3. Madala kompaktse puhmana kasvav. 1962.a. Eestisse toodud.
Madal meelespea on umbes 5 cm kõrgune, ümarate laiemate lehtedega, mis võib katta suure maapinna ka sellel ajal, kui ei õitse. Õieaeg katab madal sinine vaip maad. Paljuneb hästi ja märkamatult ja umbrohtu eriti hulka ei mahu neile mütakaile.
Üsna pikaajaline õitseja see ära mind unusta lill. Olen Myosotis alpestris seemet prooviks ostnud, aga see on välja näinud kõrge nagu metsaalune lilleke. Madal on hoopis teisest mastist.

Ja avastasin nn. harulduse, madala valge aedlõosilma 2018.aastal.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar