kolmapäev, 27. veebruar 2019

Forsüütia Forsythia

Forsüütia nimi on antud Londoni botaaniku W.A.Forsythi järgi, ta on hinnatud ilupõõsas, kuna õitseb varsti peale lume minekut aprillis või mais. Põõsad ei ole veel lehes ja kattuvad üleni kollaste õitega. Noort põõsast tuleb lõigata kohe peale õitsemist, nii sunnid teda rohkem uusi võrseid looma. Taim õitseb eelmise aasta võrsetel. Vanematel põõsastel lõigata igal aastal 1...2 vana oksa välja. Ikka peale õitsemist. Talub lõikust hästi ja teda saab vastavalt soovile kujundada. Tuleks tuulevarjulisse kohta istutada. Õitsemine vastavalt ilmastikule kestab nädal või mõned päevad. Aga ta on väga varane. Võimsaid kasvusid ära lase pikaks kasvada. Põõsast võib lõigata õitsemise ajal lühendades kõiki võrseid kolmandiku võrra. Siin aias 2 erineva värd-forsüütia (Forsythia x intermedia) sorti. Üks heledama õiega, teine kollasem. Mõni aasta õitsevad väga. 2019.aastal ainult mõned õied, külm mõjutab. Õiepungad küpsevad juba sügisel ja külm võtab õiepungad tihti ära. Õiepungad ja lehepungad asuvad okstel eraldi nagu ploomipuudel. Siinne piirkond on külm talviti.
Kui forsüütiat osta, võiks olla külmakindel hübriid. Või siis korea, manźuuria või mõni muu. Vanemates aedades on värdforsüütiad.
Looklev forsüütia sobib hästi nõlvade katteks ja alla rippuma müüridelt. Aga sobilik Eesti mereäärsetele aladele. Külmaõrn.


Enne naistepäeva oksi tuppa tuues 8 päevaga peaks õisi näitama. Seda varakevadist kollast seostatakse päikesega.

Forsüütia õied on söödavad. Nendest võib valmistada teed või siirupit. Tassitäis õisi valada üle sama koguse keeva veega ja jätta üleöö seisma. Siirupi tarvis kurnake õied välja ja lisage vedelikule mesi. Säilib külmkapis 3-4 nädalat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar