neljapäev, 28. veebruar 2019

Kurereha Geranium



Esimesed kurerehad leidsid üle 350 aasta tagasi Aafrikas ravimtaimi otsinud maadeavastajad. Perekonna nimi on tuletatud kreeka geranósest, mis tähendab kraanat. Kurerehasid on määratud vähemalt 420 liiki. Kurerehade sorte on tohutult palju. Need erinevad üksteisest kasvu kõrguse, õite värvi ja lehestiku mustrite poolest. Madalamad nende seast on hinnatud aiataimed. Nad on reeglina väga vähenõudlikud, moodustavad tiheda pinnakatte, millest paljud umbrohud ei suuda läbi kasvada. Nad sobivad ääristaimedeks või siis varjuaia pinnakatteks väikesel alal, mis tekitab värvilaigu. Neid ei ole kollaseid ega oranze toone.  Nende lehestik pakub teistele lilledele oma pehmusega kontrasti. Nad võivad varjata sibullillede koltumist. Lehestik on sageli lõhnav. Väetamine paneb nende lehepuhma laienema, kuid võib vähendada õitsemist. Mitmed sordid annavad väga kompaktse ja kaua ning rikkalikult õitseva puhmiku.
Üldiselt on nad sitked heitlehised, kõrgusega 20 - 60 cm, moodustades madalad mättad umbrohu mahasurumiseks. Paremini sobib neile kasvamiseks päike ja poolvari, niiske kuid hästi kuivendatud pinnas, kuid nad taluvad kõiki muldasid.


















Verev kurereha 'Striatum' Geranium sanguineum v. 
Striatum -ladinakeelsest sõnast striatus (triibuline). Puhmik kuni 30 cm kõrgune, pitsilise tumerohelise lehestikuga. Kahvaturoosade punakate triibudega õied juunist septembrini. Madal puhmas hoiab hästi kuju, õitseb pikka aega ja sügisel muutub lehestik helepunaseks. Ka lehestiku nn. kraanade tipud võtavad punaseid toone. Briti looduslik sort. 



Dalmaatsia kurereha Geranium dalmaticum on igihaljas, moodustab madala kuni 10 cm kõrguse kuhiku, läikivate tumeroheliste, lõhnavate, sügavalt lõhestunud lehtede ja lamedate, heleroosade, 2,5 cm laiuste õitega. Hea vastupidavusega lihtsalt kasvatatav padjandit moodustav, aeglasekasvuline. Maakattetaim. Läikivad rohelised lehed muutuvad sügisel lummavalt punaseks.























 






Geranium pratense himalyense´Plenum Caeruleum´niidukurereha. Püstiselt hargnevatel vartel on suured õied rikkalikult värvitud violetsed kahekihilised kroonlehed tumelilla varjundiga. Tugevad lihavad juured . Lehed ebakorrapärased, huvitava tekstuuriga hambulised ja jagunevad sügavalt 7 või 9 lõiguks. Maaaluste risoomidega moodustub lopsaka lehestikuga pehmeid künkaid ja voolavaid vaipu, kõrgus 65 cm. Kasvab hästi päikeses, niiskes kuid hästi kuivendatud pinnases.




Geraniaceae Geranium renardii Päritolu Kaukaasia. Nimetatud Charles Claude (Karl Ivanovitš) Renardi (1809-1886)auks, kes oli prantsuse päritolu Saksa teadlane ja kes tegi kogu oma karjääri Venemaal. Säbar kurereha on eriliselt atraktiivne. Üks kaunim kurerehadest. Täiesti kompaktne, kuhikut moodustav. Pehme, krobelise tektstuuriga hallikad oliivrohelised sametised lehed on selle taime ilu. Õrnad, kahvatulillad kuni valged õied, millel on sügavalt söövitatud violetsed ja sälgulised kerge lillaka nüansiga, õrnaste violetsete triipudega õied on 5 kroonlehega. Õitseaeg juuni, juuli. Kui suve keskel jääb õitsemine hõredamaks, võiks taime pisut kärpida, siis ta asub jälle usinasti õitsema. Armastab päikest, poolvarjus kasvab ka hästi. Kõrgus 30 cm. Sobib päike või poolvari, kuiv, normaalne muld. Z 4 - 9. Väga tore aeglase kasvukiirusega pinnakattetaim, mis muutub aina ilusamaks. Lehed dekoratiivsed ja tugevad, pooligihaljad. Sügiseni väga kaunis mätas, siin juba pea meetrise läbimõõduga. Jagada kevadel või varasügisel. Lehestiku võib sügisel tagasi lõigata.



Geranium pratense ´Hocus Pocus´- aas-kurereha. Üsna kõrge liik, täiseas pool meetrit kõrgust ja laiust. Lehed sügavalt lõhistunud, kevadel tuleb üles tumepunasena, hiljem on ilusad pronksjad tumelillad lehed. Ilus graatsiline lehestik kogu kasvuperioodil kipub jääma maapinnale. Õitseb pisut lillaka tooniga lavendelsiniste õitega, millel heledad triibud viiel kroonlehel hiliskevadest alates. Pilkupüüdev taim. Pärast õitsemist tuleks tagasi lõigata.



Tõmmu kurereha ´Samobor´Geranium phaeum on huvitav just lehestiku poolest,
lehed vähe suuremad kui teistel kurerehadel, lõhistunud helerohelised śokolaadililla maalinguga. Väikesed tumepunakad õied on kõrgel, longus ja mittemidagi ütlevad või siiski. Puhma kõrgus 75 cm. Kasvab hästi ka varjus. Vajab rikkalikku hästi niisutatud mulda.


Geranium Cantabrigense `Cambridge`

Viljatu kurereha. Kõrgus ulatub 0,3meetrini, sügislehestik punane. Tal on suhteliselt madalad juured ja teda saab hõlpsasti jagada ja aia teistele aladele levitada. Jagamisi on kõige parem teha hilissügisest varakevadeni. Kui taim on välja kujunenud, vajab ta kuivade perioodide ajal vaid aeg-ajalt vett.




Geranium ×cantabrigiense - viljatu kurereha ´Karmina´ (karmina tähendab lad. keeles laulu) 25 cm kõrgune, õitseb alates hiliskevadest lillakaspunaste 5 leheliste õitega. Steriilne, hübriidne sort. Suurepärase vastupidavusega hea pinnakatte taim. Lehestik värvub sügisel oranžikas-punaseks. Lehestik koosneb aromaatsetest, sügavalt lõhestatud, 7-lõhilistest, läikivatest helerohelistest pooligihaljastest lehtedest. Kasvuks sobilik päikeseline kuni poolvarjuline koht, parasniiske huumusrikka mullaga. Geranium x cantabrigiense on steriilne hübriid-geranium, mille töötas 1974. aastal välja dr Helen Kiefer Cambridge'i ülikooli botaanikaaiast Cambridge'is G. macrorrhizum'i (emane vanem) ja G. dalmaticum'i (isasvanem) ristamise teel

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar