neljapäev, 28. veebruar 2019

Käoking Aconitum sp

Head varjutaimed. Hinnatud tulikalised. Neid on suve ja sügisepoole õitsevaid ja ka mõned ronivad sordid.
Kõrgepoolne taluaedade lill, just see sini-valgekirjute õitega Aconitum x cammarum 'Bicolour'. Hilissuvine õitseja, valgetel õitel violetsed servad. Õrnema õhulise olekuga. Lehestik ei ole väga tugev.

Värdkäoking e. Stoerki käoking 

Käoking on üleni mürgine! Eriti seemned ja muguljuured. Hoidke lapsi nende õitest!
Vältige naha kokkupuudet taimemahlaga.

Poolteisemeetrine püstine tugev vars kaetud kitsenevate tugevalt lõhestunud tumeroheliste lehtedega, mille tipus tihedalt kapuutsilaadsed õied. Muguljas, lihakas juur. Kevadel mugulad rohkem maapinnal, siis neid õige aeg laiali istutada. Kasvab hästi niisketes metsaaedades, veeaedade piiril. Kerge vari sobib talle. Õitseb pikalt juulikuu. Lõigake varred pärast õitsemist, võib hilissügisel veel õitseda.
Käokingad on osalised paljudes legendides ja pärimustes. Neil on erinevates keeltes lugematul hulgal rahvalikke nimesid, mis valdavalt viitavad nende õite kiivrisarnasele kujule. Ta rahvapärased nimed on kassipätid, kingalill, kalevikübar, aidamehed, ingliking, raudkübar, tormikübar jt.
 




Aconitum napellus Schneewitchen. Õiepungad on rohekad. Kasv veidi üle meetri.


Aconitum napellus sinine käoking, kõrgus 140 cm tugevate püstiste vartega ja kena pitsilise lehestikuga. Tumevioletsed kiiverjad õied juuli keskelt septembri alguseni. Mõõdukalt, aeglaselt laienev maaaluste võsudega. Päikses või poolvarjus niiskes pinnases kasvav. Loob varjuaeda pikaks ajaks sini-sinise ala. Kui neid tagasi lõigata, kestab õitsemine pikemalt.


https://www.postimees.ee/1965691/sinine-kaoking-on-euroopa-uks-murgisemaid-taimi

Aconitum lamarkii, kollane käoking. Püstine jõuline püsik. Paljuneb hästi ja ulatub 1,5m kõrgusele. Hea, kui tal on tugevad naabrid. Looduses kasvab Lõuna-Euroopas.

A.vulparia põhja-käoking

Ja veel üks hele käoking

Kõrge käoking  Aconitum septentrionale ´Ivorine'

Nimi võib vahel petlik olla - nimelt pole see käoking võrreldes perekonnakaaslastega üldse kõrge, jäädes 60-70cm kanti ja õitseb suve alguse poole. Pilt hiljem.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar