kolmapäev, 27. veebruar 2019

Helmikpööris Heuchera

Heuchera on 55 liigiga igihaljaste või pooligihaljaste puhmastaimede perekond kivirikuliste (Saxifragaceae) sugukonnas, mis looduslikult kasvavad Põhja-Ameerika mäestikes ja rannikualadel. Helmikpööris on algselt metsataim, mis kasvab orgaanilistes ja metsamuldades, kus nende ümber on piisavalt niiskust, nii et neile sobib poolvarjuline keskkond. Nad ei levi risoomidega. Puhmas kasvab iga aastaga aina suuremaks.
Neid on aretatud tohutul hulgal ilmatu leheiluga, aga meie kliimas jäävad püsima vähesed.  
Lehtdekoratiivsed taimed väga erinevate lehemustritega. Kõige kapriissemad on need, mille lehed  on kollased, punased  ja helerohelised. Hõbedaste ja kollaste lehtedega helmikpöörised ei saa päikeseta elada, vaarikavärvi ja roheliste lehtedega kasvavad ka poolvarjus. Nende õieaeg sügisepoole. Aga nad keegi ei talu absoluutselt niiskust juurtel. Vajavad  3-5cm kuivenduskihilist liivast vett läbilaskvat mulda. Põõsa südamik paisub järk-järgult maast välja ja kui see ei ole kaitstud võib ta päikeses kuivada või siis külmuda. Nii, et vajab kuumaga kastmist ja kuiva külmaga katmist.

Siin on verev helmikpööris (H. sanguinea) Ruby Bells, mille kõrgus ulatub 45...60 cm ja õitseb maist juulini kaunilt säravate tulipunaste õitega, mis on koondunud pööristesse.

Õievarre eemaldamine pikendab õitsemise aega. Z3-8. Vältige rasket savimulda. Kevadine jagamine teeb talle head. Tumedalehine sort ‘Palace Purple’ on paljunev ka seemnetega.


https://kodus.ee/artikkel/varvidega-uhkeldav-talvehaljas-helmik-7-kasvatusnippi


Helmikpööristel pole täispäikeses kasvada just kõige parem. Nad on üldiselt metsataimed, kus juurte ümber piisavalt niiskust ja metsamulda. Nad ei levi risoomidega, vaid jäävad kasvama puhmana, mis aina suureneb.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar