neljapäev, 28. veebruar 2019

Mitmeõieline kuutõverohi Polygonatum multiflorum

Loodusest, leht- ja segametsades, puisniitudel ning võsastikes, võib leida kasvamas nii harilikku kuutõverohtu (Polygonatum odoratum), kelle lõhnavad õied kinnituvad kandilisele varrele 1-2 kaupa, kui mitmeõielist kuutõverohtu (Polygonatum multiflorum), kelle õied ripuvad vartel 3-5 kaupa. Klassikaline ilu metsaaiale. Koduaedades kasvatatakse lisaks neile ka nende hübriidi - aed-kuutõverohtu (Polygonatum x hybridum). Et tegemist hübriidiga, kasvab ta jõulisemalt ja kõrgemaks (1 m). Poolvarjutaim. Ärkab hilja mais, õitseb juunis valgete või rohekate kitsaskellukjate rippuvate õitega. Varred on 50-130 cm kõrgused kaarjad. Levib risoomiga aeglaselt. Paljundada saab kevadel, jagades vaadata, et õrnast risoomi ei lõhu. Hilissügisel lõigata tagasi
Kogu taim, eriti risoom ning sügisel ilmuvad keraja kujuga sinakasmustjad marjad on mürgised. Hübriidne kuutõverohi on steriilne ja marju võib tulla harva.

https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/kuutoverohi-vahenoudlik-taluaiataim?id=46952756
Polygonatum hybridum `Striatum`  on üks parimaid varjulise aia taimi oma valgeservaliste lehtedega. Eelistab tugevat või keskmist niiskust. Laieneb aeglaselt. Sobiv puude all kasvama. Noored varred on punakaspruuni varjundiga. Õitele järgnevad väikesed kerajad marjad, mis sügiseks musta värvi. Pikaealine. Lehestik kogu hooaja atraktiivne.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar