neljapäev, 28. veebruar 2019

Kilpjas kilpleht Peltiphyllum peltatum Darmera peltata

 Ingliskeelseks nimeks umbrella plant – vihmavarjutaim. Lehtede puhul on tegu küll “tagurpidilöönud vihmavarjuga” ning pärast sadu jääb veidike vihmavett lehelaba keskele püsima.Teine kilplehe levinud ingliskeelne nimi indian rhubarb (indiaani rabarber) tuleneb sellest, et indiaanlased kasutasid kilplehe lehevarsi toiduks, koorides ja süües neid toorelt, küpsetades nagu asparit või lisades suppidele ja hautistele. Väidetavalt on kilplehes palju tanniide, eriti rohkelt sisaldavat ta gallushapet, mis on üks lihtsaim taimne parkaine.
Väga hinnatud lehtilutaim, kes võib kasvada ka üsna varjulises kohas.

Õitseb enne lehtede ilmumist aprilli lõpus või mais enne lehtimist. Õisi võivad öökülmad kahjustada. Vajab parasniisket rammusat mulda, sobib keskmiselt niiske kuni soine pinnas. Õitsemise ajal 60 cm kõrgune. Pärast õitsemist, õite tuhmumist, alustavad kasvu suured voldilised lehed, mis küünivad 1,5 meetri kõrguseni ja mis suve läbi on suured kaunid pinnakatjad ja eriti värvikad veel sügisel. Ta on aeglaselt leviv risoomiline taim. Jagatakse augustis, septembris risoomitükke või puhmiku jagamise teel kevadel või risoomipistikutega  ka varakevadel.
 Perekonnanimi tähistab saksa botaaniku ja aedniku Karl Darmeri (1843-1918) mälestust. Liiginimi viitab kreekakeelsest sõnast Pelte, mis tähendab kilpi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar