neljapäev, 28. veebruar 2019

Kivirik Saxifraga

Kivirikud on madalad vaibana, muruna, padjandina kasvavad enamasti igihaljad taimed just kiviktaimlatesse sobivatena. Kivirike perekonnas on üle 300 liigi. Et mul kiviktaimlat pole, kasvavad mõned neist.

Arendsi kivirik Saxifraga × arendsii Arends on üks värvikamatest kivirikest. Moodustab igihalja padjandi. Juunis kattub mätas kolmelt kihilt roosade kuni punaste õitega. Vajab kerge varjuga huumusrikast kasvukohta. Muld ei tohi olla liiga kuiv. Kevadel vajab kaitset päikese ja külma eest.
Vanad padjandid jäävad keskelt tühjaks või muutuvad inetult pruuniks, selleks vajab aeg-ajalt ümberistutust. Paljundatakse rosettide jagamise teel, juurdub hästi.
Arendsi kivirik ´Purpurmantel´i õied on punased, pleegivad roosaks.
Sort `Schneeteppich` õied on valged. Siin ühel suuremad valged, teised väiksemad valged õied.








Hübriidvorm, mida tuntakse kui linnakivirik ´Aureopunctata´ saksifraga (S. × urbium)
Linnakivirik on  leherosetiline padjandina pinda kattev taim varjulisele, poolvarjulisele alale, kus hea muld ja kuiv pinnas. Õitseb V - VI valkjate õitega. Väga pikaealised.


Varjukivirikul on leheroset ümaram, mitte nii sakiline, kui linnakivirikul. Õied on valged, neel kollane, punaste täpikestega. Õitseb juunikuu. Õied 30cm kõrgusel.









Saxifraga x urbium- linnakivirik ´Aureopunctata´. Parasniiske, varjuline kasvukoht ja varjukivirik on suhteliselt sarnaste õitega juunis, juulis, taime kõrgus ligi 10 cm, õitega 20 cm.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar