neljapäev, 28. veebruar 2019

Liblikjas kannike Viola sororia `Albiflora`

Vana-Kreekas öeldi, et viola sororia aroom "piinab noori mehi " ja kurtisaanid kasutasid seda oma hingeõhu ja erogeensete tsoonide lõhnastamiseks. Kannike oli Veenuse ja armastusega juba ammu seotud. Metsik kannike võib kasvada invasiivse umbrohuna. Roomlastele meeldis kannikesemaitseline vein nii väga, et nad kulutasid rohkem aega kannikeste kui oliivide kasvatamisele.

Viola odorata, lõhnav kannike on pinnakattetaim, maadjas mille lehed ümmargused, veidi teravamate tippudega ja lehed ja õied ilmuvad otse risoomidest. Kõrgus koos õitega 10 cm. Violetjassiniste õitega kannike õitseb kaunis varakult aprillist mai keskpaigani. Eelistab viljakat, vett läbilaskva pinnasega päikeselist või poolvarjulist kasvukohta. Hea looduslikes metsaaedades, põõsaste all, kõnniteede äärtes.



Liblikja kannikese sort `Albiflora` on mõõdukalt laienev ja levib isekülvi andes tihedaks puhmikuks, tema õitseaeg veidi hilisem, mai lõpupoole lumivalgelt särav. Õisdekoratiivne püsik, mille õite kõrgus kuni 30 cm. Õie 5 kroonlehte on ebavõrdse suurusega, ümarate otstega ja avatuna kergelt peegelduvad. Seal on kaks ülemist kroonlehte, kaks külgmist ja alumine kroonleht, mis on keerutatud seljale ja sisaldab nektarit.
Pinnakattetaimena kasvukoht poolvari, hooajaliselt täisvari tavalises aiamullas, parimad tema jaoks saviliivmullad. Viola sororia lehed on söödavad ning sisaldavad palju A- ja C-vitamiini.

Kleistogaamia on nähtus, kus õiepung areneb viljaks õit avamata, see tähendab õied tolmlevad suletuna. Sellised on kannikesed (Violaceae), kõrkjad (Juncaceae), kaunviljad (Fabaceae) ja kõrrelised (Poaceae). Seda on lihtne jälgida (Viola sororia, Violaceae) kui lihtsalt tõsta õrnalt suvel või sügisel taim üles ja näha on valgeid või rohelisi maaaluseid seemneid, mis ei vaja tolmeldamist.
Seemnel on väike valge väljaulatuv osa, mida nimetatakse elaiosoomiks ja see on rikkalik toit sipelgatele, kes koguvad seda oma järglaste toitmiseks. Seeme visatakse ära ja sellest jätkub taime elu.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar