teisipäev, 26. veebruar 2019

Ajuga reptans, roomav akakapsas



Püramiid-akakapsas Ajuga pyramidalis liigina kasvab vähesel määral Saaremaal kuivades metsaservades ja on looduskaitse all. Enamus akakapsa sortidest kasvab teeäärtes ka seal, kus on koduaiast lahti pääsenud. Erinevalt roomavast akakapsast püsib püramiid-akakapsas hoopis paremini talle määratud kasvukohas.
Õitseb juunis siniste õitega. Õisikud meenutavad kaugemalt vaadates siniseid küünlaid kõrgus kuni 20 cm, leidub ka roosade õitega sorte ja kirjulehelisi. Tegelikult on akakapsaste lehed täitsa söödavad. Miks mitte kaunistada nende värvikate lehtedega näiteks salateid. 
Taimel on pronksjas toon. Varrel kandelehed vastaspaarides, mille kohal õite keeris. Vars neljakandiline ja ainult kahelt küljelt karvane. Vars käändub 45% iga kandelehepaari kohalt. Enne kroonlehtede avamist on õis pikk toru ümbritsetud 5 tupplehega. Õiel suur lapik alahuul keskelt sälguga ja ülemine väga lühike huuleke ning alahuule kõrval mõlemal pool huuleke. Ülemisest huulest eenduvad neli kollaste otstega tolmukat. Õievärvis märgata sügava tooniga nn. veene.



 Olen kord akakapsa, kui invasiivse peenrast välja viinud. 
Terje Luige aia püramiid akakapsas on kaunis ja paigalpüsiv, veidi madalam ka.  

https://kodus.ee/artikkel/varviline-kapsavaip

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar