neljapäev, 28. veebruar 2019

Kuldvits 'Strahlenkrone' Solidago 'Strahlenkrone ja `Fireworks`Solidago rugosa


Kuldvits 'Strahlenkrone' Solidago 'Strahlenkrone'. See on sort, mis pärineb aastast 1951, ja on populaarne loodusliku madala põõsana. Kasvab kuni 70 cm kõrguseks. Vähenõudlik ja vastupidav kompaktselt kasvav. Õieaeg juulist septembrini, aga ka mitteõitsevana dekoratiivne. Atraktiivne taim on heaks värvilisandiks püsikupeenrasse. Sügiseni kestvad, säravad kuldkollased korvõisikud lisavad igasse kooslusesse julgelt värvi ja horisontaalse tasapinna. Rikkalikuks õitsemiseks vajab võimalikult päikeselist kohta. Kompaktne puhmjas põõsas, lehestik on tumeroheline. Võrsed on tugevad ega vaja toestamist. Sobilik nii kooslustesse kui ka soolotaimena. Taim kasvab igasugusel aiamullal, aga liivane ja vett läbilaskev pind on eriti sobilik, ka savine ja huumusrikas pinnas. Soovitav on teda üldse mitte väetada. Lõika äraõitsenud õievarred tagasi, peagi ilmuvad uued õied! Kolme aasta jooksul pole märganud tema isekülvi, kuigi andmed tema kohta seda märgivad. Paljundamiseks kihistage kuldvitsaseemned enne istutamist kolm kuud ja külvake mulla pinnale,  ära mata seemet. Hilja kevadel võetud oks pistikutel, mis koosnevad neljast kuni kuuest sõlmest, on eduka juurdumise protsent suur. Jagage juured kevadel või suve alguses.





Üks kuldvits floksiga kaasa tulnud. Vaatame, kes? Kas korts-kuldvits `Fireworks`Solidago rugosa. Omapärane sort, mille õisikud kaarduvad graatsiliselt väljapoole. Näib justkui lendaksid kollased tulejoad laiali.
Kuldvits on väga vähenõudlik. Peotäis mulda ja tilgake vett hoiab teda elus. Heal mullal on pigem probleem sellega, et mitte teda liialt laiutama lubada. Puhmas on kasvanud. Isekülvi pole täheldanud.Olen pingsalt silma peal hoidnud, et järsku midagi kanada kuldvitsa taolist. Paljundamiseks jagatakse varakevadel või ka -sügisel. Madalamalt kasvav, kenasti kaarduv kuldvits. Õitseb august - september - lauspäikeses, heledas varjus.


-               -

-

-

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar