neljapäev, 28. veebruar 2019

Harilik käokann Lychnis flos-cuculi

Käokann ehk siidilill, narmaslilled, tõrvakann, roosa tõrvanelk on ilus niiskete niitude, võsastike ja jõgede ning järvede kallaste lill. Oma roosade õitega valmistab ta rõõmu igale matkajale. Oma kollase-rohelisekirjus ümbruses on käokann tihti ainus, kes millegi erilisega silma torkab. Selleks silmatorkavaks osaks ongi just tema heleroosad õied. Mõnevõrra sarnanevad need tõrvalille õitega ja seepärast on sõna “tõrv” sisaldavad nimed tekkinud tõrvalillega äravahetamise tõttu. Sellised on näiteks tõrvakann, roosa tõrvanelk, niidu-tõrvalill. Mõnel juhul on tedagi kutsutud lihtsalt tõrvalilleks. Aga tõrvalill on hoopis teine lill.
Käokann on ka küllaltki osav paljuneja, ehkki ta teeb seda ainult seemnete abil. Teda peenras kasvatada eriti ei õnnestu.


Kultuursort hall käokann annab ka hulgaliselt seemneid, millest paljuneb. Ta on erilise iluga. Punase õiega kaeralille soovitatakse ta lähedusse.

Kultuursordina kaheaastane. Seemnest kasvades esimesel aastal moodustub hõbedane hall jämedate lehtede rosett. Teisel aastal hakkab hall käokann Lychnis Coronaria ´Red´ väsimatult õitsema. 
Suve esimesel poolel on taimele iseloomulikud viltjad hõbehallid madalad leherosetid ja varred,  millede keskelt sirguvad püstised tugevalt harunenud õisikuvarred.  Selle liigi pakse villaseid lehti kasutati kunagi lambitahtidena.
Päikeseliste kohtade püsik, sest külvab end ise. 
Oma olekult väga efektne. Purpurpunased 2-3 cm suurused õied avanevad võrsete tippudes mitmeõielistena. Atraktiivne päikest armastav mitmeaastane taim eelistab suhteliselt viljakat kuiva mulda täispäikese käes, on küllalt sitke taim ja sobib väga hästi probleemsetele aladele, sest talub täispäikest ja osalist varju ja liivast, põuale kalduvat mulda ning sobib avatud rannikuistutamiseks. Ülekastmine või pikaajaline suvine vihm raskes pinnases võib põhjustada mädanemist.  
Varakevadel võidakse anda veidi täistaimetoitu.
Taime kõrgus on 30-80 cm. Varred on püstised ja harunenud. Hõbehallid viltjad lehed on pikad ja kitsad. Hall käokann õitseb juulis, augustis. Teda õitsemise ajal veidi kärpides saab õitsemist pikendada. On olemas ka valgeõieline sort. 

Lychnis coronaria on pärit Aasiast ja Kagu-Euroopast. On nelkide perekonda Caryophyllaceae kuuluv. 
 Jälgi seemnekülvi. Külva pinnale ja ära kata, sest valgus aitab seemneil idaneda. Soojas ja niiskes idaneb 20 päevaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar