kolmapäev, 27. veebruar 2019

Floksi Phlox

Floksi ainus sugulane Eestis on harilik sinilatv (Polemonium caeruleum). Sinilatv on tuntud ka kui kreeka palderjan (ik Greek valerian).
 valgeõieline vorm

Floksi (Phlox) nimetus tuleneb kreeka keelest ja tähendab tõlkes leeki. Kogu maailmas tuntakse 69 liiki leeklilli ehk flokse. Nende kodumaa on Põhja-Ameerika. Väljaspool Ameerikat kasvab Aasia kirdeosas vaid üks liik – siberi floks (P. sibirica). Euroopas ja Eestis kasvatatakse flokse vaid aiataimena, looduslikult neid meil ei kasva.
Aed-leeklill Phlox paniculata
Sortide õitsemisaega on võimalik pikendada, lõigates enne õiepungade kujunemist võrsest ära 1/3 kuni 2/3 võrsete kogupikkusest. Ei tohi väetada lämmastikurikaste kompleksväetistega. Istutamisel valmistada maa ette, anda raskele pinnasele liiva ja veidi kompleksväetist. Jagada 3-5 aasta tagant varakevadel või augustis, sest on lühiealised taimed. Jätta 2cm mulda pungade peale.
Võib paljundada juunis-juulis poolpuitunud pistikutega.
 Floksi ja idamaised moone saab paljundada juurepistikute abil. Vali pliiatsipaksused, lõigatud 5-10 cm pikkuseks horisontaalse lõikega ülaosas ja alumises otsas nurgalõikega. Lükka need komposti nii, et horisontaalne lõige oleks otse pinna all.
Flokse kärbitakse lõikeriistaga, et mitte kahjustada vegetatiivseid pungi sügisel kas maapinnaga tasa, mis võib päästa kahjuritest ja bakteriaalsete kahjustuste eest. Teine võimalus 5-10cm kõrgemal maapinnast, mis aitab koguda lund ja hoiab soojust. Kevadeks kogub floks nii toitaineid ja kasvatab uued tugevad võrsed. Sügisel võiks multšida lehtedega. Anda kaaliumväetist. Puutuhk ka sügisel. Jahukaste vastu aitab põldosjaleotis.



Phlox 'Tequila Sunrise'
Phlox paniculata on aeglaselt kasvav, mille alternatiivsed lehed asetsevad rohelisel varrel. Lilled lõhnavad, võivad olla valged, roosad, punased või lillad ja ilmuvad suvest sügiseni. "Tequila Sunrise" on tohutu, särav Madal.Päiksesse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar