pühapäev, 3. märts 2019

Sool, sooda, sinep, keefir, pärm

Sool aias
 - Puuviljapuud pihustatakse enne õitsemist tugeva soolalahusega, et vältida seenhaigusi.

- Pool klaasi soola lahustatakse ämbris vees ja kord hooajal kastetakse sibulad jahukaste ennetamiseks ja sibula kärbeste hävitamiseks. 
Tihti raputan lihtsalt soola porgandite või sibula reale, kui märkas kärbse kahjustust ja väga hästi mõjub.

- Peet armastab väetamist  soolveega. Kaks korda. Esiteks  4-5 tõelise lehe tekkimise ajal ja kuu enne saagikoristust.  100 grammi soola lahustada 10 liitris vees.

Sooda aias
- Kui kasvatate viinamarju, ärge unustage, et marjade küpsemise ajal pihustage viinapuud lahusega - 75 grammi 10 liitri vee kohta. See protseduur kaitseb viinamarju halli mädaniku eest ja suurendab suhkrusisaldust marjades.

- Sama lahendust võib pihustada kõigi viljapuude vastu, et võidelda lehtede röövlite vastu.

- Sooda on üks tõhusaid vahendeid jahukaste vastu. Kurkide profülaktiliseks pihustamiseks kasutatakse lusikatäis liitris vee kohta lahust. Karusmarju ja sõstraid töödeldakse lahusega - 1 spl. soodat, 1 tablett aspiriini, 1 tl. pesuvahendit või vedelseepi, 1 spl. taimeõli 4,5 liitrit vee kohta. 
Karusmarjapõõsale kõige lihtsam tuhk peale valada ja jahukastet pole.

-  (1 tl 10 liitri vee kohta) lahust valatakse kurkidele, et vältida lehtede enneaegset kolletumist.

- Et vältida röövikuid, paljud aednikud puistavad soodat kapsa lehedele.

Hea vahend kapsausside vastu on hambapasta. Eriti hea piparmündiga "Мятная", pool tuubikest 3-4 l veega segatuna ja pritsida sellega kapsapäid. 

Sinepipulber aias
 Sinep ei meeldi paljudele aiakahjuritest, seepärast puistatakse sinepipulbrit suvel.

- Kõigepealt aitab sinep aidata keerulises võitluses nälkjatega. Pulbrit puistada taimede vahele.

- Kapsa lähedale. Ka nõgesevars kapsa kõrvale maasse torgata.

- Sinepi infusioon toimib hästi koi, liblikate, tigude, lehetäide ja muu vastu  Selle valmistamiseks valatakse 100 grammi sinepipulbrit 10 liitri veega üle ja lastakse seista kaks päeva. Seejärel filtreeritakse, lahjendatakse veega 50:50 ja lisatakse igale ämbrile 40 g seepi, et paremini nakkuks. Õunapuudele soovitatakse pihustada seda infusiooni 15-20 päeva pärast õitsemist ja marjapõõsastele suvel.

 
Kefiir või vadak aias
 - Kefiiri ja muid piimatooteid kasutatakse reeglina patogeensete seenhaiguste ennetamiseks ja selle vastu võitlemiseks. Piimhappebakterid ja seened pärsivad konkurente ja nad ei kahjusta taimi ise.

- Kefiiri-vee seguga pritsitakse kurgilehti, et peatada nende kollasus. Selleks lahjendatakse kaks liitrit kefiiri ämbri veega.

- Liiter kefiiri, mis on lahjendatud ämbris vees, on samuti suurepärane väetis nii tomatitaimede kui ka täiskasvanud taimede jaoks.

Kõigis ülalmainitud retseptides võib kefiiri asendada vadakuga.

Pärm aias
Lilleaias kasutatakse siis, kui taim lõpetab kasvu või ei anna lopsakat õitsemist tingimusel, et ta on korralikult hooldatud. Taimel toidetakse juuri, välditakse ülalt kastmist.
- Pärm on taimedele suurepärane kasvustimulaator. Neis on rikkalikud toitained, parandavad mulla mikrofloorat, pärsivad paljude patogeenide arengut.

- Kõige populaarsem võimalus kasutada pärmi aias on toitmiseks. Pärmikaste sobib kõigile kultuuridele. See retsept on järgmine: kilogramm pressitud pärmi lahjendatakse viie liitrit sooja veega, seejärel vahetult enne kasutamist lahus lahjendatakse veega suhtega 1:10. Te saate kasutada ka kuivpärmi. Selleks lahustatakse 10 grammi pärmi ja paar supilusikatäit suhkrut 10 liitri vees. Seda "keedust" hoitakse 2 tundi ja seejärel lahjendatakse veega 1: 5.

- Soovitatav on 100g pärmipulk hõõruda 2-3 spl suhkruga, lisada 1,5 - 2 l vett ja lasta 3 liitrises purgis (sulgeda plastkaanega) käärida umbes nädal. Sellest saab u 60-70 l lahust, mida 1 l taime kohta juure kaudu antakse. Kui pritsida lehtedele, siis lahjem lahus, 100 l veega.1 tass ämbrile veele umbes. Saab sööta tomatit, paprikat, baklažaane või kartuleid.

- Pärmikaste on kasulik seemikute jaoks. See kasvatab „hüppeliselt”, imbub  kergesti haritud maasse.

- Kui enne õitsemist valada maasikatele veega lahjendatud pärmi (100 grammi 10 liitri kohta), marjad ei  hallitu. Tomateid pihustatakse mulla kaudu leviva seene taolise patogeeni esimestel märkidel või selle ennetamisel.

- Pärmi kasutatakse EM-preparaatide, „toitainekihtide” ja muude aiale kasulike bioinfusioonide valmistamiseks.

Mida peaks aias pärmi kasutamisel alati meeles pidama?

Esimene. Nagu kõik mikroorganismid (pärmid on seened, nagu meile õpetati koolis), ei tööta pärmid külmaga aktiivselt. Seetõttu on seda parem teha kevadel, kui muld on juba soojenenud.

Teine. Pärm neelab elu protsessis kaaliumi, nii et ärge unustage seda  "kadu" kompenseerida tuhaga.

Reeglina toidetakse taimi pärmiga maksimaalselt kolm korda hooaja jooksul. Enam ei ole vaja.

Piim aias

- kurkide lehtedele üheksa liitrit vett, liitri kooritud piima ja 10-12 tilka joodiga.

- 20 grammi pesupesemisvahendit, liiter piima ja 30 tilka joodi 10 liitri vee kohta aitab vältida kurgi lehtede enneaegset kolletumist.

- Ja hapupiima või jogurti võib asendada suurepäraselt eelmistes retseptides kefiiri või vadakuga.

- Nagu eespool mainitud, kasutatakse Coca-Cola või Pepsit voi kefiiri tomatitele pihustamiseks  lehetäide vastu.

Kurkide rikkaliku saagikuse saamiseks peate neid korrapäraselt söötma! Selleks on leib täiuslik. Valmistage
see lihtsalt! Täida ämber 2/3 hakitud leiba koort, vala vett ja purusta, midagi rasket peale. Muidu hakkab leib tugevalt hapnema. Pange ämber kuuma kohta nädalaks. Saadud juuretis lahjendatakse veega 1: 3 ja kastetakse taimi. Sellist söötmist võib läbi viia kord nädalas.
Kui kurgi lehtedele tekib kergelt hele serv, on kaaliumi puudus. Samuti vajavad tomatid punaseks minemiseks kaaliumi tuge.

Tuhk
Kaaliumisisaldus on hea tuhas. Puutuhk on väga leeliseline, 9-13,5. Keskmine mulla ph-tase on 5-7,5. Nii, et i
ga asja üleküllus pole kunagi hea. Samuti tuleb teada tuha koostist. Kasutatakse lehtpuu tuhka.

Tuhal on täielik mineraalne koostis, mis sisaldab kaaliumi, fosforit ja leelist. Tuhk rikastab mulda, aitab aialilledel pungi kasvatada, hoiab mugavat mulla happesuse näitajat ja kaitseb taimi putukatest. Tuhka saab kasutada korduvalt.

 Saagi saamiseks kõige lemmikum orgaaniline väetis on puutuhk. See on kasulik ja täiesti ohutu. Tuhk hajub varte ümber õhukese kihina erinevatel arenguetappidel.


(2 supilusikatäit tuhka liitri keeva veega ja ligunema kaheks päevaks) infusioonipreparaat aitab jahukaste vastu karusmarjadel.
Puutuhaleotis
1 liiter puutuhka lisada 10 liitrile keevale veele, keeta 20-25 minutit, jahutada, lasta selgida ja kurnata. Kasutada seenhaiguste tunnustega lillede pritsimiseks (jahukaste, hahkhallitus, rooside punakaste).
Palderjani väike pudel 3 ltr veega segada ja seda pritsida kapsastele või sinna ligi, kapsaussid ja liblikad pelgavad seda lõhna.
Kuuseokkatõmmis
500 g värskeid või 150 g kuivatatud kuuseokkaid valada üle 5 liitri veega. Lasta seista ööpäev, keeta 30 minutit, kurnata ja jahutada. Lahjendada veega vahekorras 1:5. Kasutada jahukaste tõrjeks.

Sibulakooreekstrakt.
Põldosjatõmmis
Tõmmise tegemiseks kasutada kogu taime: varsi, lehti ja juuri. 250 grammile taimeosadele lisada 10 liitrit kuuma (mitte keevat) vett, lasta seista 24 tundi. Kurnata ja kasutada lahjendamata. Põldosjatõmmis on tõhus fungitsiid, mida tasub kasutada maasikate ja muude taimede jahukaste tõrjeks. Samuti on põldosjast abi kõrrerooste puhul.


https://sobranna.postimees.ee/4149047/taimetark-soovitab-vutt-vutt-metsa-imeparane-poldosi-ootab


http://www.xn--80afdb0cbapl.xn--p1ai/podkormka-ogurcov-narodnymi-sredstvami-5-rabotayushhix-receptov/?fbclid=IwAR2ddeGHM0kr2_wlbOe6UcWkLzm5neqkhJ6U-TJqafA_OrPN2722B0naqMQ




Mürgitamiseks
floksidele ja iiristele jahukaste vastu topaas, mis on segatud juuste konditsioneeriga, mitte RS-ga.

Maasikaõielõikajale Mavrik
sinepipulber maasikatele. Sõnajalgadega multšimine aitab maasikal toime tulla nematoodide ja halli mädanikuga.

https://kodus.ee/artikkel/12-retsepti-koige-paremad-ja-rohelisemad-kahjurite-torjevahendid

https://mehele.ohtuleht.ee/738053/loe-ja-kasuta-soovitusi-mahedaks-taimekaitseks

Toitmiseks
klaas superfosfaati kuuma veega üle valada, juurde 2liitrit nõgeseleovett ja tuhka 2ltr, lasta seista 3tundi.

Kui kasutada toiteks joodi, siis vaid 3 tilka liitri vee kohta.







http://www.xn--80afdb0cbapl.xn--p1ai/sol-saxar-chesnok-i-kefir-zamenyat-ximiyu-v-ogorode/?fbclid=IwAR2o5tBqQcEYhfcLK1Al55nCzFCbMQCqvB7-R0kFbfZi907Hm3sD0jr7fAs

Hapu pinnase aluselisemaks muutmiseks võib taime juurde koolikriidi maasse torgata, pH muutus toimub aeglaselt.


Harilik vereurmarohi. Peenesta õitsemise ajal korjatud taimed. Neljast puhmast valmistatud materjalile vala peale 10 l vett. Lase seista, kuni vedelik muutub pruuniks (u 20 min). Kurna ja pritsi lahjendamata. Aitab lehetäide ja -kirpude ning teiste imevate kahjurite vastu.



Tuha infusioon lehetäide vastu võitlemiseks

Segage klaas puutuhka 5 l vees, laske sellel 12 tundi tõmmata, seejärel piserdage kahjustatut. See on üks tõhusamaid lehetäide vastu võitlemise meetodeid.

Tubaka infusioon lehetäide vastu taimedele


1 klaas tubakalehti või lihtsalt tubakat.  5 l keeva veega segada, jäta päevaks seisma ja kurnata. Lahus on üsna kontsentreeritud, nii et ärge kasutage seda enne viljade koristamist taimedelt. 
Suurenenud süsinikhappegaasi sisaldus õhus kiirendab valmimist
ja suurendab saaki kasvuhoones.
Kuidas on kohvipaksuga? Annab mingil määral toitainet nagu fosfor ja magneesium. Kompostimisel veidi lämmastikku. Kohvipaks võib olla nõrgalt happeline, aga ebastabiilne. Ta tihendab mullapinda ja on seemikutele kahjulik ja aeglustab ka mõne taime kasvu. Olen sipelgaid sellega tõrjunud.

Kartulikoored kord aastas kevadel sõstrapõõsa ja kuslapuu alla. Neis on tsink, kaalium, fosfor ja magneesium.  

KOLORADO PUTUKAST VABANEMINE ILMA KEEMIATA!!!

Ühe paki kuiva sinepit laotan ämbrisse vette,
Lisan 100 ml 9% lauaäädikat,
Sega põhjalikult läbi ja pihustan
selle seguga. Putukaid pole olemas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar