reede, 1. märts 2019

Maasikas

Maasikas pole mari, vaid lihakas kogupähklike.

Olen teise aasta maasikatel lehed pärast saaki ära lõiganud. Augusti lõpuks neil uued lehed ja jõud pole kulunud `sabadele`.

Maasikas
Fragaria x ananassa- aedmaasikas´Salsa´
A++
Hilisemapoolne sort.
Saagikas, suureviljaline sort. Marjad on erepunased,viljaliha roosakasvalge. Kujult koonilised, väga suured ja mahlased. Hea korjatavuse ja käitlemiskindlusega.
Puhmas on tugev, püstise kasvuga ning annab palju tütartaimi. Vastupidav hilistele öökülmadele. Marjad
valmivad juunis-juulis, paar päeva hiljem kui Bounty.
Vastupidav närbumistõvele ja lehti kahjustavatele
seenhaigustele. Vastuvõtlik maasikalestale.


Fragaria x ananassa- aedmaasikas´Sonata´
Keskvalmiv sort.
Polka ja Elsanta ristand. Elsantast 2 päeva hilisem sort. Viljad on koonilised ja ühtlase suurusega, mahlased ja ilusa säravpunase värviga ning suurepärase maitsega. Viljaliha roosa, tiheda konsistentsiga. Väga saagikas sort kvaliteetsete viljadega, ei lõhene paduvihmadega. Kerge korjata, ei tumene korjamisjärgselt.
Sobib nii lauamarjaks kui ka töötlemiseks.
Puhmas jõulise kasvuga, kompaktne, tütartaimi annab keskmiselt. Istutada natuke hõredamalt kui tavaliselt.
Hea talvekindlusega. Hea saagi saamiseks vajab rohkem magneesiumi ja mikroelemente. Vastupidav jahukastele,kuid vastuvõtlik närbumistõvele ja hahkhallitusele.
Kuumad ilmad õitsemise ajal ei vähenda saagi kvaliteetija saagikust. Valmimisaeg juuli alguses.

Darselect
Varajane, väga hea maitsega, pigem heledama punase tooniga. Kannatab jahedamat ilma. Sobib väga hästi kasvatamiseks kasvuhoonesse (pika varrega, mari ei jää lehtede vahele peitu). Sort sobib ka avamaal kasvatamiseks. Hea kastmise ja väetamise korral väga saagikas.
`FLAIR` A Frigo Väga varajane. Viljad säravpunased, suurepärase aroomi ning maitsega. Viljaliha keskmise tihedusega. Puhmas keskmise suurusega, püstine. Viljaraod keskmisest pikemad. sobib eelkõige kasvatamiseks kasvuhoones ja kiletunnelis.  hea transpordikindlusega. Flair on väga varajane sort. Valmib 10 päeva varem kui Elsanta. Paljud kasvatajad alustavad oma hooaega just selle sordiga, sest see on väga varajane ja suurepärase maitsega. Isegi külmades tingimustes Flair jätkab kasvamist ja säilitab oma varase valmimisaja.
`PANDORA` A++ Frigo  Inglismaalt pärit sort. Sarnaneb Senga Senganale, kuid vastupidavam ja vilju annab hiljem. Eriti suured viljad, ühesuguse suurusega, tumepunased, väga korrapärase kujuga, pallikujulised, lõhnavad, mahlased, magusad ja üsna tugevad. Üks maitsvamaid sorte. Väga suur saagikus. Ilmutab geneetilist vastupidavust juurehaigustele. Vastupidav külmale ja mulla patogeenile Verticillium dahliae. Üsna vastupidav hahkhallitusele (Botrytis cinerea). Viljad sobivad magustoiduks ning töötlemiseks ja külmutamiseks. Isassteriilsed (tolmeldaja on üks teine samal ajal õitsev sort). Teisel aastal annavad taimed saaki veel hiljem kui esimesel aastal. Seetõttu on võimalik saagikoristuse aega edasi lükata.
http://frigotaimed.ee/maasikataimed/frigo-taimed/


Soome maasikakasvatuse saladused.
Minu maasikakasvatus on olnud võitlus maasikaõielõikajaga ja hiljem lindude rüüstega. Pritsin varakevadel Mavrik lahusega. Tuhk väga ei toiminud.

Maasikatele pihustan enne õitsemist lahjat joodilahust. Jood soodustab maasikate aktiivset kasvu ja kaitseb neid haiguste eest. Retsept on 5-10 tilka joodi 10 liitri vee kohta. Joodiga maasikate töötlemine peab toimuma pilves ilmaga. Seda võib teha kuni 3 korda enne marjade ilmumist.

Enne õitsemist.
Valan umbes 1/3 ämbrit kuuma vett ja lisan ämbrisse pool teelusikatäit boorhapet ja pool teelusikatäit kaaliumpermanganaati, segan kõik korralikult läbi, et kõik elemendid kuumeneksid. Täidan ämbri tavalise veega ja lisan 14 tilka joodi, segan uuesti kergelt. Järgmisena peate lisama kaks või kolm supilusikatäit ammoniaaki ja segama kõik põhjalikult. . Igale taimele 2klaasitäit väetist.


Õitsemise algfaasis: 1 spl.  lusikatäis nitrofoskat lahustan 10 liitris vees ja kastan maasikapeenraid.

 Pärast koristamist lahustan 100 g pärmi 10 liitris vees ja valan põõsad üle.

 Augusti alguses: 2 spl. lusikat superfosfaati ja 0,5 tassi tuhka, mis on lahjendatud 10 liitris vees.

Maasikatele õitsemise ajal võib anda omatehtud väetist. 
Võtta 1 klaas puutuhka, valage 2 liitrit keeva veega üle, laske sellel kaks tundi tõmmata, seejärel lisage 1,5-2 grammi kaaliumpermanganaati ja 2,5–3 g boorhapet, 10 tilka joodi. Segage see 10 liitrit sooja veega ja segage hoolikalt. Liiter nõgeseleotist. Valage iga maasikapõõsa alla 1 tass (250 ml) seda väetist. 
Teine väetamine õitsemise ajal 1tl boorhapet, mis lahustada soojas vees ja liiter piima 10 ltr vee kohta ja pritsida sellega.

Maasikate õitsemise ajal hakkavad tekkima põõsale nn vuntsid. Nad tuleks eemaldada võimalikult südamiku ligidalt, et kasvujõud läheks marjadesse. Jätta kasvama 2 nn saba uute istikute saamiseks kõige viljakama taime juurde.

Parim on maasikad maha istutada 20.aug paiku. Must maasikakangas maha pärast vihma. Kangas kinnitada. Lõigata avaus maasikataime jaoks piki ava piki kangast, mitte risti. Ühte auku 2 taimealget, mis korjatud parimat saaki andnud põõsalt ja 2 esimest taimest. Ridade vahelisele alale võib kasvama panna porgandi, koriandri, mis ise külvab. Till annab seal ka isekülvi.


Kõrvalekalded.
Väikesed maasika lehed.
See tähendab, et teie marjadele on asunud vaarika mardikas, mis teeb sellised väikesed augud. Kui marjapõõsaste kõrval asetatakse porgand või redis, võivad kahjurid välja minna. Tuleb pihustada maasikapuhmaid enne õitsemist.
Piserdada tuhka maasikate ridade vahel (1 tass tuhka lineaarse meetri kohta). See aitab kaasa ka mulla rikastamisele lämmastikuga.


Kui punased lehed maasikatele ilmuvad suve keskel, on see tingitud mulla liiga kõrge happesuse tõttu.
Punased lehed maasikatel tähistavad lämmastiku puudust.
Puna violetsed maasika lehed hoiatavad fosfori puudusest.
Kui lehed on punased ja seejärel pruunid servad, on kaaliumi puudus.

Mahepõllutooted polegi nii head. Taimed toodavad rohkem antioksüdante, kui neil on kahjurputukad.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar