laupäev, 2. märts 2019

Suur tähtputk Astrantia major `Star of Billion"

Mul ei ole Astrantia SUPERSTAR-i. Sama sorti tuntakse ka teise nimega - WHITE GIANT-  see on taim, mida tahaks. Alustab õitsemist mais ja lõpetab oktoobris. Õite läbimõõt 4 cm. Taim pea meeter kõrge. Armastab niiskust ja viljakat mulda. Poolvarjutaim. Isegi, kui ta ei õitse, on lehestik ilus. Võiks olla koos Hakonechloa macra´ga. On veel Snowstar, aga madalam, väiksem.
Õied valged, õitseb juunist septembrini. Suur tähtputk “Star of Billion” – valged, roheliste tippudega õied, 45-60 cm kõrge. Sõrmjagused lehed, valkjas tagasihoidlik õisik koos teda ümbritsevate suurte rohekasvalgete või roosade kattelehtedega jätab petliku mulje suurest õiest. Õisik on lihtne 4-5 cm laiune vihmavari, mille kandelehtede ümbris on pisut üle õie. Kroonlehed on kaardunud. Väga vastupidav ja pikaealine ja kaunis kogu kasvuaeg.


Aednik Margery Fish (1892 - 1969) nimetas ühte oma  valgetest astrantiatest „Shaggy”, kuna õielehtedel olid sakilised servad, mis keerdusid otstest. Keskne lill oli ülisuur, kuni 8cm. Seda ülimalt ihaldatud astrantiat müüakse endiselt „Shaggy” nime all.


Astrantia major suur tähtputk ´Star of Fire´
Kõrgus 75 cm. Tumepunased üsna suured õied tumedatel vartel. Õitseb juunis-juulis. Vähenõudlik ja pikaealine. Kasvab hästi tavalisel aiamullal, Rikkalikumaks õitsemiseks eelistab päikesepaistelist kasvukohta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar