reede, 1. märts 2019

Koldnõges ja iminõges


Koldnõgese kirjulehine sort
Lamiastrum galeobdolon´Variegatum´ on kiire madal pinnakatja, levib võsunditega. Kasvab varjus või poolvarjus. Kollaste õitega V - VI. Soovitav koltund õied ära lõigata, siis õitseb kogu suvi. Täiesti külmakindel.



Täpilise iminõgese (Lamium maculatum) sordi´Beacon Silver´i levimine on ka kiireloomuline. Tal on särav madal lehestik. Neil on iseloomulikud ruudukujulised varred ja jämeda tekstuuriga lehtede paarid, sageli silmatorkavate mustrite või kirjadega. Moodustavad laia südamekujuliste lehtedega kaetud pinna. Kahehuulelised õied kobarates. Pilt ühest ja samast taimest. Õieline mais-juunis ja ka hiljem. Kasvab täispäikeses.  Nad on külmakindlad ja kasvavad hästi peaaegu igas pinnases või olukorras

Rusikareeglina on see, et nende puhul määrab lillevärv istutusaja ja valgusvajaduse: valge ja lillakarva lillelised liigid istutatakse kevadel ja eelistavad rohkem päikest kui varju. Kollaseõielised istutatakse sügisel ja eelistavad päikesele varju.  Kollastel on sageli invasiivsed harjumused ja nad vajavad palju ruumi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar