reede, 1. märts 2019

Mädarõigas

Mädarõigas on koduaedades poolenisti umbrohuna kasvava püsikköögivilja aed-mädarõika juur, mida kasutatakse nii kulinaarias kui ka rahvameditsiinis. Et ta paremini kasvaks ja saaks sirge juurika, üritan ta kasvama panna maale, kus olen kaevanud tõrvapapi labida sügavusele maasse ja sinna istutan juurikad. Taim hulganisti koos on tore mütsakas.
Lapsepõlvest tean kuis mädarõigas kasvas kartulimaal, maaharimine tükeldas juured ja rammu kasvamiseks oli ka.
Slaavlased kasvatavad mädarõigast 9. sajandist.

Kesk-Euroopas hakati seda kasvatama alates 12. sajandist. Sakslased 14.sajandist.
Juur sisaldab 75% vett ja 15–30% süsivesikuid. Teravpõletava maitse annavad juurele glükonasturtsiin ja allüülsinepiõli. Mineraalainete sisalduselt ületab mädarõikajuur teised juurviljad, C-vitamiini hulgalt läheneb sidrunile (lehtedes on C-vitamiini kaks korda rohkem kui sidrunis). Võrdlemisi rohkelt on naatriumi ja kaltsiumi. Mädarõigas on rikas C-vitamiini, kaaliumi, B1-, B2- ja B6-vitamiinide, samuti raua, magneesiumi ja fosfori poolest.
Mädarõigas kiirendab ainevahetust, vähendab väsimust ja soodustab heade bakterite teket maos. Õhuke mädarõikakiht võileival päästab põiepõletikest ja hoiab gripi eest.
Värsket juurt kasutatakse toorelt, sest keetes iseloomulik maitse kaob. Riivitud juur sobib liha ja kala juurde teravaks lisandiks. Eriti hästi loomaliha ja suitsulõhega. Veel kasutatakse seda kapsasalatis, dipikastmetes, toorjuustudes, majoneesis, täidetud avokaadode maitsestamiseks ja punapeedi marineerimisel. Terava maitse leevendamiseks segatakse mädarõigast hapukoore, õunapüree ja riivitud õunaga. Lehti ja juurt kasutatakse kurkide, kõrvitsa ja teiste köögiviljade sissetegemisel.
Meditsiinilisel otstarbel kasutatakse mädarõika kuivatatud juurt, sellest pressitud mahla või droogist valmistatud preparaate. Kasutatakse isutuse ja seedehäirete raviks. Aitab ka kuseteede infektsioonide, köha ja bronhiidi puhul. Välispidiselt sobib mädarõika vesilahus kurgu kuristamiseks ja lihasevalude puhul pealemäärimiseks.
Mädarõigas  on ainus taim, mis suudab soola läbi naha pooride tõmmata. Võtke värskeid mädarõika suuri lehti. Enne magamaminekut kastke neid keeva vette ja pange need kohe haigesse kohta. Enne tuleb need alad taimeõliga määrida. Pane peale soe rätt. Võib-olla kerge põletustunne, kuid valu pole.

Hommikul eemaldage lehed ettevaatlikult - kui seal on palju soola, murenevad nad tolmuks.
Veel üks retsept liigesevalude leevendamiseks.  Kevadel kui ilmuvad noored rohelised mädarõika lehed, korjake neid ja pange klaaspurki. Peale valage viin või lahjendatud alkohol. Pange 2 päeva pimedasse kohta. Ravim on valmis. Märja lehega hõõruge haiget kohta.
Juurest ja lehtedest saab kollast värvainet. Taim paljas. Juurmised lehed terved, pikarootsulised, kitsaselliptilise täkilise labaga. Alumised varrelehed sageli sulglõhised, keskmised ja ülemised terved, täkilise servaga. Õied valged, tipmises kohevas õisikus. Õitseb juunis, juulis. Viljad ümarad kõdrakesed, valmivad väga harva. Kõrgus 60-90 cm.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar