laupäev, 2. märts 2019

Harilik pune Origanum vulgare

Pune ehk vorstirohi ehk oregano eelistab päikesepaistelist kasvupaika ja kuiva, neutraalset kasvupinnast. Pistikpaljundus. Origanum taimed on madalakasvulised, põuakindlad mitmeaastased taimed, millel on suvel väikesed sinised või lillad õied. Pune sobib suurepäraselt kasvama raja ääres, ürdiaias või kaskaadina üle müüri.
Origanum  on saanud oma nime kreeka sõnadest oros, mägi, ja ganos, ilu; nad on atraktiivsed. Legend räägib, et Aphrodite lõi selle lehtede magusa, vürtsika lõhna õnne sümboliks. 

Origanum´id on kõik aromaatsed, pole üllatav, kuna need on piparmündi perekonnast, kuid mitte kõik pole söödavad. On  mitmeid punesid, mida kasvatatakse peamiselt dekoratiivsuse huvides. 


https://sobranna.postimees.ee/4219561/taimetark-kiidab-harilik-pune-toidulaualt-tervise-ja-armuloitsudeni

http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/pune-aitab-hambavalu-vastu?id=24574353

 Umbes 20 liigist on tuntumad Origanum vulgare (kulinaarne pune) ja Origanum majorana (majoraan). 
 Punet aetakse segi majoraaniga (Origanum majorana), mis on küll botaaniliselt lähedane, kuid mitte sama liik. Pigem on pune toimelt, maitse- ja lõhnaomadustelt sarnane aed-liivateele ja pitsa maitseainena kasutusel. Lambaliha maitseaine.
https://nipiraamat.ohtuleht.ee/734746/tervislik-ja-lohnav-majoraan

Kui pune on lillade õitega, siis majoraan heledavärviliste õitega. Pune maitse on tugevam enne õitsemise perioodi. Puhma moodustaval püsikul on puituvad võrsed, mis on ümbritsetud pisikeste, vürtsikalõhnaliste roheliste lehtedega. Ürti kasutatakse laialdaselt nii värskelt kui ka kuivatatult. Kõrgus 25-50 (75) cm. Õitseb juulist septembrini lillade õitega, vähenõudlik.

Pune on huvitav ja maagiline taim. Punet korjasid kindlasti meie vanavanemad. Pune teed juuakse õhtul, et tuleks hea uni. Pune on hea ka veresoonkonnale, aga ta pidi tõesti magama ajama, nii et hoiduge päeval puneteest. Leevendab rauapuudust ja aitab peavalu korral.

Tore teada, et pune õitega saab värvida villa oranzikaspunaseks. Ja mõnede ainetega töötlemisel võib anda hoopis musta värvuse. Musta on võimalik saada ka lehtede ja vartega värvides.

Origanum vulgare's 'Thumble's Variety' on südasuvel suured valgete õite kobarad, mis paiknevad võsastunud charreuse-kollase lehestiku kohal. Taimed sobivad suurepäraselt ääristamiseks või vannidesse ja segaanumatesse. Kuna see on hariliku pune vorm, on lehed lõhnavad ja neid saab toiduvalmistamisel kasutada. 

.
Origanum vulgare 'Gold Tip' (v) on põõsas, mitmeaastane taim, millel on väikesed, aromaatsed, munajad ja kollase tipuga lehed. Väikeste roosade õite hargnenud kobarad ilmuvad suvel ja varasügisel.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar