laupäev, 2. märts 2019

Südajas tiarell Tiarella cordifolia

Tema ei püsi raamides, vaid laiutab pinnakatjana. Õitsemise poolest on ta teistest laisem, aga kui kord oma õied lahti teeb on seal valge õievaht kevadel pilvena maas. Lehed talvehaljad, kolme hõlmaga. Pinnakattetaimelt ootame, et ta suruks umbrohu maha ja seonduks üldpildis teiste taimedega. Seda ta on. Selline pinnakattetaim on nagu elav multś. See valgeõieline õitseb maist juuni keskpaigani. Hea panna poolvarju ja keskmiselt niiske pinnasega kasvukohale. Kasvab ka kaskede all ja teiste varjutaimede varjus, siin hostade varjus. Kui suve keskpaigaks hosta suurelehelisena täisilus, pole tiarelli suurt nähagi. Sügisel jälle peenras roheline pinnakatja, kui külm hostadelele liiga teinud.
Vajavad ümberjagamist 4 aasta järel. See Aasiast pärit tiarell on viinamarjataoliste lehtedega. Tiarella polyphylla 'Moorgrun' . Võsundite abil kiiresti laialivalguv.



Hõlmine tiarell tiarella wherryi 


 Kutsutakse ka vahulilleks. Puhmikuna paigalpüsiv hõlmine tiarell on ameeriklane, toreda lehemustri ja kujuga. Taimed on lopsakad, kohmakad ja pika õitsemisajaga ning kaunite filigraansete valgete õiekobaratega juunis. Sügisel on tavaliselt teine ​​õitsemisfaas. Tiarella wherryi eelistab jahedat lahtist, huumusrikast ja happelist mulda. Kaunis vask sügise ja talve värv on tema üks "plusspunkt". Võrreldes Tiarella cordifoliaga suudab ta mõnikord toime tulla ka kuivema mullaga. Suhteliselt aeglaselt kasvav. Kõrgus 30 cm.



Alates 1990.aastatest on tiarelli aretus tõusuteel, kümneid ja kümneid hübriide on aretatud uudsete lehestikuvariantide ja õielisusega. Osalises varjus kergelt kasvav pinnakate, kevadine õievaht ja kenad sügisvärvid. Tiarellide lehtedel võib olla 3-9 laba, mis mõnedel sortidel väga sügavalt lõhistunud. Õisikupungad arenevad suve hakul. Vähemalt 10 nädalat külma talvel annab tiarellidele rohke õitsengu.

Tiarellide kodukohaks on Kanada ja USA idapoolsed osariigid.


pitsmüts






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar