reede, 1. märts 2019

Monarda Monarda sp versus Bergamot







Monarda õied on üllatavalt vürtsikad ja annavad soolastele toitudele lisatult erksat teravust. Rebitakse kiulised
osad õiest. Lilled sisaldavad antioksüdante ja põletikuvastaseid flavonoide. Ilus garneering.
Perekonnanimega austatakse Nicholas Monardesit (1493-1588), Sevilla arsti ja botaanikut. Monarda leht pannakse mesilase sutskamise kohale leevenduseks.
Monarda on väga kaunis maitse- ja ravimtaim õitsemise ajal. Õite värvus olenevalt sordist on valgest tumelillani ka kõik punased toonid. Aedmonardal on neljakandiline varss.
Sidrunmonarda on helelilla üheaastane taim. Dekoratiivsuselt jääb teistest alla.
Monardad sisaldavad tuntud looduslikku antiseptikut tümooli, mis on töönduslike suuvete koostises, tal on hellitusnimi bee balm ehk "mesilase palsam", sest õitest valmistatud puderhautis leevendab mesilaste nõelamisel tekkivat valu. Neil oma eeterlike õlidega on mullale fungitsiidne toime, nad aitavad kaasa naabruses asuvate taimede paranemisele ja toimivad kahjurlikele putukatele profülaktikana.
Monardade lõhn pidavat parandama tomatite maitset, kui kasvavad kasvuhoones.
Monardad on külmakindlad ja vähenõudlikud pindmise juurestikuga püsikud, mis kasvavad päikeses ja poolvarjus tavalisel mullal. Happelised turbamullad ja soine pinnas ei sobi. Paljunevad ruttu ja nende puhmikuid tuleb 3 aasta tagant jagada kevadel või sügisel. Puhmast võib tükeldada isegi nii, et iga vars jääb eraldi taimeks. Monardale koha valikul tuleks tähelepanu pöörata tuule oludele, et ta tuule pärast kummuli ei kukuks. Samas vajab ta aga õhuringlust, et teda hallitus ei tabaks.
Õue seemet külvatakse juunis või juulis. Enne tuleks seemned niiskuse säilitamiseks panna liivaga kilekotti ja hoida külmkapis vähemalt üks kuu. Hea kobeda mulla pinnale tehakse vaod 15-20 cm kaugusele, neid joodetakse ohtralt ja alles siis külvatakse seemneid hõredalt, kaetakse võimalikult õhukese mullakihiga ja katteloori või kilega. Vari eemaldatakse alles pärast võrsete tekkimist. Enne idanemist on seemnete kastmine vajalik kuni 3 korda nädalas. Kergelt tekib sinna ka umbrohi.


Toruõielise monarda (M. fistulosa) nimi on bergamot. Madal, pikalt õitsev puhmas. Petite Delight. Bergamott on üks monarda üldnimetus, kuid see on mõnevõrra eksitav. Bergamoti eeterlikku õli saadakse tsitrusviljadest, mitte sellest taimest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar