reede, 1. märts 2019

Münt Mentha

Mündid vajavad iga 3 aasta järgi läbikaevamist, et juured ei vananeks.

Õunmündi (M. suaveolens) ümaratelt ja sametiselt pehmetelt lehtedelt võib aimata nõrka puuviljalõhna, mis paljudele meenutab õunaaroomi. Õunmündi lopsakas puhmik on nii ilus, et teda võiks kasvatada ka lihtsalt kena pinnakattetaimena. Suve teisel poolel kattub õunmünt heleroosade õitega. Õunmündist saab mõnusat taimeteed, lehti võib lisada salatitesse ja marinaadidesse, eriliselt hõrgu maitsekoosluse saab aga koos värske kartuliga. 
Õunmünti ‘Variegata’ kutsutakse hoopis ananassmündiks, sest tema valgekirjudelt krimpsulistelt lehtedelt võib tunda ananassilõhna. Lopsakas puhmik tekitab ürdiaeda toreda heleda laigu, eelkõige hinnataksegi seda sorti iluaianduses. Aga sellestki mündist saab hästi lõhnavat teed ning huvitavaid maitsenüansse toitudele.
Rohemündi (M. spicata) sorti ‘Maroco’ (ka ‘Moroccan Mint’) ehk rahvakeeles lihtsalt maroko münti tuntakse meil veel vähe, kuigi aedades on rohemünt laialt levinud. Maroko mündil, mida kutsutakse ka teemüntide kuningannaks, on tugev ja veidi magus mündiaroom, temast saab kõige täiuslikuma maitsega, n-ö klassikalist münditeed. Rohemünti peetakse üldse parimaks liigiks, mida kulinaarias kasutada. Araabia maailmas  kasutatakse palju.Taime iseloomustavad heledad rohelised lehed, mis on piklikud ovaalse kujuga ja kortsus tekstuuriga. Õitseb suve alguses väikeste valgete lõitega. Mündilehti tasub lisada maitse parandamiseks ka pea kõikidele maarohuteedele, samuti mustale ja rohelisele teele. Mündilehtedega võib maitsestada kõiki puu- ja köögiviljasalateid, eriti punapeedi-, kartuli- ja lihasalateid, köögiviljasuppe, kapsa-, kaunvilja- ja lihatoite, praetud ja keedetud kala. Hästi sobib värske mündikaste grillitud või küpsetatud liha või kala juurde. Lisand  annab meeldiva värske maitse suppidele, köögivilja- ja lihatoitudele. Mündisuhkur annab marjadele ja magustoitudele meeldiva aroomi. Inglise köögis kuulub lambaliha juurde, ameerika köögis lisatakse tomatimahlale ja värsketele salatitele. Kuulub paljude maitsesegude koostisse.
Ravimtaimena seedimist soodustav, iiveldust, puhitust ja spasme vähendav, leebe rahusti.
Ei soovitata maohaavandite korral ja väikelastele. Ei sobi püsilillepeenrasse, sest annab palju võsusid.
Olen mündid kasvama pannud täitsa eraldi. Umbrohi nende seas väga võimust ei saa.

Enne kuivatamist tuleb ürte pesta, siis jätta köögipaberile, et neid kontrollida lehtedes varjul olevatest putukatest vabanemiseks. Peske veelkord ja laske sellel veel üheks päevaks köögipaberil nõrguda ja kontrollige uuesti. Ahjus kuivatage need temperatuuril 60–65 ° C lahtise uksega vähemalt 2 tundi. Nad on valmis, kui nad on rabedad ja kergesti murenevad. Hoidke ürte õhukindlas kotis või purgis.

Pildid tehtud 6.08.2019.a.
Rohemünt on pehme karvase suurema helerohelise lehega. Ka võimsama kasvuga.

Marocco piparmündi nime all toodu. Krussilise lehega.  Kergelt krimpsutatud lehed on eriti aromaatsed ja annavad värskendava maitse tees. Kuid sobib suurepäraselt kasutada ka kreeka salatites ja kuskussis. 

Tavaline piparmünt. Teda võib pidada siiski parimaks ja kuivatamist väärivaks. Eeterlikku õli on lehtedes kõige rohkem siis, kui taimel moodustuvad õiepungad ja päris veel ei õitse. See on õigeim aeg piparmündi korjamiseks, hiljem või varem on kuivatatud lehtede maitse täiesti erinev. Tee kuivatatud lehtedest on palju tugevama maitsega, kui värskest ürdist. Taim on neljakandilise ja haruneva varrega. Lehed on teravalt saagja servaga. Risoom maas väga kiirelt leviv ja samuti piparmündi lõhnaline. Piparmünditee on köha ja peavalu leevendaja, samuti isu suurendava, jahutava, janu vaigistava ja higile ajava toimega.  





Mutid aias ilmselgelt vihkavad piparmünti. Mõned pihutäied piparmünti ajada lägaks ja keeta suurema veega 30 minutit. See on kontsentraat, mis veega segatult valada mutimullaauku ja selle ümber.

https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/lohnavad-mundid-aia-apteegis?id=71284741


https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/ponevaid-munte-urdipeenrale?id=64764216
Münt - Mentha arvensis - 'Strawberry Mint' - maasika lõhna ja maitsega münt.


Piparmünt - Mentha piperita - 'Chocolate Mint' - šokolaadi maitseline münt.


Piparmünt - Mentha piperita - 'Lemon Fresh' - kiirekasvuline tsitruse aroomiga münt.


Piparmünt - Mentha piperita - 'Swiss Mint' - tugeva piparmündi maitsega.


Piparmünt - Mentha gentilis - 'Lemon' - tugevalt sidrunilõhnaline.


Piparmünt - Mentha piperita - 'Aura' - greibi lõhnaline piparmünt.


Piparmünt - Mentha piperita - 'Citrao' - aromaatne piparmünt.


Rohemünt - Mentha spicata - 'Moroccan' - kokteili, (Mojito) münt. Karvane, suurelehine.


Õunmünt - Mentha suaveolens - 'Appelmint' - Ümaraleheline, atraktiivse õuna lõhnaga münt.

Soovitatavad sordid: „Walker Low” (helepunased õisikud, kõrgus 60 cm), „Six Hills Giant” (sinine-lilla õisikud, kõrgus 50 cm.), Korea münt.

Egiptuses 1500a. eKr kasutati piparmünti seedeprobleemide raviks. Balsameerimisel ja mumifitseerimisel väärtuslik.

Roomas lisati seda vanniveele ja kasutati hammaste puhastamiseks.

Heebrea iidsete rituaalide hulka kuulus piparmündilehtede laotamine sünagoogi põrandatele, kuhu astudes lõhn vallandus.

Lääne-Euroopas 1200.a. pKr kasutasid juustutootjad piparmünti laoruumides, et heidutada hiiri, rotte juustu söömast.

Vana-Kreekas kasutati piparmünti koos rosmariiniga matustel. Tugev ürdi lõhn ületab lagunemise lõhnad.

Iidse Kreeka müüdi järgi oli Minthe veenümfil suhe allilma jumala Hadesega. Hadese naine Persephone polnud selle üle õnnelik ja kasutades jõudu muutis ta madalakasvuliseks taimeks. Hades ei suutnud muutust tagasi võtta ja andis Minthe veenümfile vaid ilusa aroomi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar