reede, 1. märts 2019

Metssalvei Salvia nemorosa

Metssalveide hulgas on kõrgeid ja kääbussorte kiviktaimlasse sobivaid. Värvuselt tumelillast valgeni.

Talvine niiskus ei sobi neile, samuti liigne vari ja väga rikkalik muld. Rikkalikuks õitsemiseks vajab päikselist kasvukohta ja lubjarikast mulda,
kerget hästi vett läbilaskvat pinnast, näiteks liivsavi, kriidist või liivast. Savipinnasel ei lähe neil hästi.

 ’Caradonna’ on eriti ilus sort, omapäraks on tumelillad varred, mis peaaegu mustjad ja neile kinnituvad violettsinised õied. Koos teiste püsililledega annavad värviefekti. Neil on pikk juurestik. Peotäis kala, vere- ja luudeväetist või heldelt multsi kevadel neile hea. Talv võib metssalveidele liiga teha (-22C). Hästi mõjub varakevadel pikatoimelise väetisega väetamine. Pärast külmasid lõigata maapinnani. 
Metssalvei ´Caradonna´ kõrgus kuni 70 cm, puhmikuline. Rohelised lehed, kergelt hallika kirmega, aromaatse lõhnaga. Purpursinised õigemini lillad õied on väga efektsed, püstised õisikud, mis jäävad pärast õitsemist atraktiivseks.  Õitsevad rikkalikult juunist sügiseni eeldusel, kui äraõitsenud õisikud kohe välja lõikata.
Caradonna violetsed õied, tagapool 
Merleau blue sinakamad õied, kõrgus 60 cm. Viimane õitseb varakult täispäikses ja heas niiskuses. Kompaktne. Z4. Pärast õitsemist õite mahalõikamine tekitab värske lehestiku ja uue õitsemise. 

Merleau blue on külmakindel ja ei vaja tagasilõikamist sügisel. Tõin nad aeda ühel ajal. ´Caradonna´ on siiski paremini edenenud ja silmapaistvam.
Salvia nemorosa ´Schneehugel´ on puhasvalget värvi õitega. Kompaktne, hästi harunenud 50cm põõsas.

Aias kasvab ka noor lopsakas salvei (Salvia x superba) rikkaliku ja suurepärase õitsemisega looduslik hübriid Kesk-Ameerikast.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar