reede, 1. märts 2019

Nelk Dianthus

Iidsetel aegadel peeti dianthust Zeusi taimeks.
Nelgid on väga liigirikas püsililleperekond, üle 300 liigi. Eestis on looduslikult 3 liiki. Suurem osa on pärit Vahemeremaadest ja Aasiast. Vajavad päikest ja kuivemat, aluselist mulda. Nad ei talu savist või happelist mulda. Kõrgema kasvuga liigid ja sordid on head lõikelilled. Madalamad on klassikalised mägitaimla lilled. Nurmnelgid Dianthus deltoides


Dianthus grationopolitanus, Cheddar Pink.






https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/soovitusi-habenelkide-kasvatamiseks?id=47692797


Nelkide liikidest võiks nimetada:


Dianthus cruentus - verev nelk, on tüüpiline alpinaariumi taim. Väga niiskustundlik. Kõrgus 45 cm. Liigil lillakaspunased õied ja rohelised lehed. Õitsevad juunis - juulis.
D.deltoides - nurmnelk, õied karmiinpunased, lehed rohelised. Õitseb juunist-sept. Kõrgus 20 cm. Mitmeid eri värvi õitega sorte. Vähenõudlik.
D.knappii - Knappi nelk, õied erandlikult kollased. Õitseb juulis-augustis. Kõrgus 35 cm. Niiskustundlik. Vajaks talvel katust. Õitseb ka poolvarjus. Annab seemnetest liigiehtsaid järglasi.
D. gratianopolitanus - hall nelk, sinakashalli lehestikuga. Ta ei talu rammusat ega/ja märga pinnast. Päikseline ning liivase mullaga kasvukoht on talle parim. Sorte väga palju valgete-roosade-punaste õitega.
D. alpinus - alpi nelk, on madal pinnakattetaim. Päike, huumusrikas kuivem muld. Õitseb suve hakul. Auhinnatud. Paljundamiseks: teha pistikuid. Paljundatavad ka seemnetega.


Hall nelk - D. gratianopolitanus `Bath´s Pink`.

D.deltoides - nurmnelk.


Hall nelk - D. gratianopolitanus .
Kes soovib teisele oma vastumeelsust välja näidata, võib vihjata seda kollaste nelkidega. 18. ja 19. sajandil oli lillekeeles kollaste nelkide sõnumiks «ma vihkan sind».
Nelgi puhul on aga värvil oluline roll, sest punane nelk tähendab hoopis «ma armastan sind kuumalt ja kogu südamest» ja seetõttu olid need arvatavasti ka töölisliikumise sümboliks. Valge nelk näitab, et kõik on võimalik ja kinkija on endiselt saadaval.


Loitev tulinelk Lychnis chalcedonica 60-100cm kõrgused püstised varred, juunis-augustis varre tipus tulipunased õied, päikesepaisteline kasvukoht, tavaline aiamuld. Õisdekoratiivne lühiealine püsik, aga ta ei kao oma kohalt ja punaseid õisi võib üllatavalt leida rohtus aladelt.



Hall nelk Dianthus gratianopolitanus­

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar