pühapäev, 3. märts 2019

Sibula kasvatus

1. Enne istutamist kuivata tippsibulaid nädal 25 kraadi juures, siis leota tippsibulaid 3 tundi soola lahuses 1 spl lusikas soola 1 liitri vee kohta.
Seejärel kaks tundi kaaliumpermanganaadi lahuses. Ärge loputage.

2.Kui ilmub esimene leht, kasta, väetiseks antakse 2 spl. vedelat ammoniaaki, mis on lahustatud ämbris vees.

Pärast 10-14 päeva kastetakse 1 spl. lusikatäis soola 1 liitri vee kohta. Olen soola puistanud sibula ümber, kui märganud sibulakärbest.
10 päeva hiljem kastetakse kaaliumpermanganaadi lahusega.
3. Täiendav väetamine.
Sibulale on väga hea pärmi infusioon: 100 g pärmi lahustada ämbris vees, lasta seista paar tundi ja siis kasta. Päev hiljem tuleb kasta tavalise veega.


Kui kartulit mullatakse, et saada suurt saaki, siis sibulal vastupidiselt aidatakse sibulakaelaosa rohkem maast välja rohimise ajal.



Sibul, porrulauk, murulauk, eriti aga küüslauk ja ilulaugud on katastroofilised naabrid hernestele. Herne kasv ja saagikus hääbub.

Taliküüslaugu küüned maha hilja sügisel. Ridadena umbes 5cm vahedega ja sügavusega. Kui suuremad küüned, siis suuremad vahed. 
Tähtis on maha murda kasvavad seemnepead, et küüslauk kasvataks alla.
Küüslauk koristada kuiva ilmaga augustis. Kuivatan päikse käes ja hiljem jahedas katuse all. Puhastan, lõikan üleliigse osa ära. Juured ja pealsed, aga jätan veidi alles. Hoian külmadeni kasvuhoones. Tuppa toon, panen paberkottidesse, kus kuivab veelgi. Küüslauk nagu küpseb õigeks sel ajal.
Panen klaaspurki alla riisikihi. Riis imeb liigniiskust ja küüslauk ei mädane. Puistan peale veidi soola. Olen hoidnud lahtiselt. (Peale pelargooni lehti ja kaas peale.) Tuppa.

Päris hea kaukaasia küüslaugu säilitamise õpetus on, et küüslauk säiliks köögisahtlis, või puuvillases kotis kevadeni. Nimelt pärast tavalist kuivatamist puhastatakse küüslauk nii, et eemaldatakse pealmine kiht. Trikk on selles, et kõrvetatakse kõigepealt altpoolt sibulaosa ja siis ülemine ´saba´.  Põleteid praegu igasuguseid saadaval.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar