laupäev, 2. märts 2019

Virgiinia tonditupik Physostegia virginiana

Virgiinia tonditupik on pärit Põhja-Ameerika idaranniku niiskemast ja soojemast osast. Taluvad märga mulda ja poolvarju, kuumust ja mõningast põuda. Kõrgele küündiv piigitaoline õisik avaneb järjest alt ülespoole suve lõpust alates. Õisikuvarred neljakandilised nagu müntidel. Õisikus on õied torukujulised kolmetise alahuule ja kuplikujulise ülahuulega. Lehed teravate otstega ja kergelt hambulise servaga moodustuvad mõlemale poole varresõlmelt. Taimed lopsakad, tihedad ja sirged. Levib kõige paremini rikkalikus savises pinnases. Lõigatakse talveks tagasi.

Virgiinia tonditupik ´Variegata´ kasvab meetri kõrguseks suve lõpuks ja on sügisel väga kaua kaunilt õitsev lilla õiesülem. Graatsiline. Rohelised lehed on valge kandiga. Erinevalt teistest tonditupikutest ei kipu ta kiiresti levima, vaid moodustab kena klumbi. Vastupidavustsoon 2-9.


Virgiinia tonditupik (Physostegia virginiana) 'Chrystal Peak White'. Iminõgese sarnased õied kandilisel varrel avanevad järjest ülespoole. Kõrgus meetri ringis.



Kõrge helelilla nn. müür ka tonditupik. Viimane on tohutute  maaaluste risoomidega ründav taim, aga ilus.
Selline novembris ja ta säilitab oma kauni värvi ka ´talvekõrrelisena´. Teda ma maha ei lõika.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar