reede, 1. märts 2019

Eryngium alpinum 'Blue Star' alpi ogaputk

 Alpi kaljulistel aladel levinud uhke struktuuriga taim. Kasvavad hästi rannikualadel, kruusaaedades. Eestis ogaputked aiataimena 1930.aastatest alates. Nendele on oluline on täielik päike ja kaitse talvise niiskuse eest. Liivane ja kehv pinnas, mis pole happeline. 
Kuigi enamus Eryngiume eelistab kuiva ja päikeselist kohta, talub see isend savipinnast ja vähest niiskust. Muidugi niiske ja varjuline kasvukoht ei sobi talle.  Eryngium on vastupidav püsik, millel on pikad ja tugevad varred. Talub kuumi ja päikeselisi kohti. Taimed õitsevad teisel kasvuaastal ja järgnevatel aastatel.
 'Blue Star'il on tavaliselt lillepead, kandelehed, varred ja lehed on intensiivsema metallik sinise tooniga. E ryngium × zabelii 'Donard Variety' on hallikam
Õite värv ulatub hallist intensiivse koobaltsiniseni. Neil on okkalised lehed ja õiepeade ümbruses iseloomulik kaelus. Taim on kompaktne tugevate üksikute hargnevate vartega. Alumised lehed südamekujulised ja läikivad, ülevalpool lehed ovaalsed ja hambulised. Kõrgelt umbes meetrise tumerohelise lehestiku kohalt kerkivad erakordselt uhked ohakalised õierosetid suve keskel. Mesilased on ahnelt kohal, kui õis avaneb.  Igal suurel pea 3cm õiepeal on kümmekond kraed. Rosetid on peaaegu pehmed ja kohevad, kuigi sees pealt nii ei paista. Algul roheline õisik muutub avanedes erksiniseks. Kuigi taimed on vähenõudlikud, tuleb nad istutada alalisse kasvukohta, sest sügavale ulatuv sammasjuur ei kannata ümberistutamist. Vahekaugus 30cm. Seemned külvatakse sügisel avamaale, idanevad järgmine kevad, õitsema hakkavad teisel, kolmandal kasvuaastal. Kuivanud varred lõigatakse maha sügisel või varakevadel. Pärast õitsemist ta kuivab juba niigi kokku.



Eryngium on üle 250 liigiga õistaimede perekond, mis, uskuge või mitte, kuuluvad porgandi perekonda (Apiaceae). Levinud nimetuste hulka kuuluvad eryngo, ogakoriander, culantro.


Eryngium giganteum 'Silver Ghost' on kahe- või lühiealine mitmeaastane kultivar. 'Imeline suur terasvalge rätik keskse õiekoonuse ümber; ei nõua panustamist; hea kui kuivlill'...samuti õnnestus neil 1997-1999 katsega ühest taimest välja saada üle 100 õie, pole paha lühiealise taime kohta!

Eryngium giganteum, tuntud ka kui Eryngium Miss Willmotti kummitus (Ellen Ann Willmott 19. august 1858 – 27. september 1934 oli inglise aiandusteadlane), on jõuline kahe- või lühiealine mitmeaastane taim, mis moodustab südamekujulistest põhilehtedest ja ogalistest varrelehtedest koosneva koonusekujuliste pisikeste siniste lillede sambad. hõbehallid kandelehed . Samuti näeb hea välja, kui lilled kuivavad. 

.

Eryngium planum 'Tiny Jackpot' on kompaktsem taim, mis kasvab tugevatel vartel. Iga kerakujuline, sinine, ohakakujuline õiepea (umbel) on ümbritsetud sinakasroheliste kandelehtede turritava kraega.


ja selline iludus 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar