laupäev, 2. märts 2019

Rosmariin Rosmarinus officinalis

Üheaastane maitsetaim Eesti aedades, sest ta ei tule külmade märgade jalgadega toime. Põuases kliimas nagu Itaalias kasvavad rosmariinid põõsana, mis võivad päris võimsad olla. Vajab kasvamiseks päikesepaistelist, tuulevaikset kasvukohta. Rosmariini pistikud juurduvad hästi. Muld potis võiks olla liivane tihe savise mullaga, mitte turbamuld. Avamaal peab olema sügavalt haritud, huumusrikas, vett hästi läbilaskev ja kuivemapoolne. Suvel õues niiskusega võib hallitama minna. Talvitumiseks panna augustis potti ja tuua tuppa, aga ületalve hoidmine on ülimalt keeruline ja küsitav. Talvekuudel vajab rosmariin nii kõige eredamat valgust kui ka külma temperatuuri,  jahedat, tuuletõmbelist õhku, kus niiskust, mitte kuivust ja kuiva pinnast sisetingimustes. Rosmariin ´Arp´on kõige külmakindlam kuni -23kraadi.

Maitseainena tarvitatakse enne õitsemist kogutud lehti. Rosmariin sobib tugevamaitseliste liha- ja kalatoitude maitsestamiseks.


Rosmariiniga saab ravida infektsioone ja leevendada valu.  Kasulik erinevate liigeste, hingamisteede haiguste ning haavade ja haavandite raviks. Kõige sagedamini kasutatakse kuivatatud või värskelt närbunud lilleõli, kuid mõned eelistavad kõrgelt lahjendatud tinktuuri, kuna alkoholi kuivatamise iseloom aitab bakteriaalseid infektsioone puhastada.

Kõrvavalu korral kasuta õrnalt soojendatud (toatemperatuuri) õli annuses 1 tilk kõrva kohta kuni kolm korda päevas. Ravige kindlasti mõlemat kõrva, sest infektsioonid reisivad tihti kõrvakanalite vahel.

Rosmariini teed kasutatakse diabeedi, maksa-, sapipõie-, müokardiinfarkti korral. Eriti hea on seda teed juua õhtul enne magamaminekut.

Rosmariin on suurepärane, sest see rahustab stressihormoone ja parandab meeleolu. Rosmariin mitte ainult ei uuenda energiat, vaid ka lõõgastab keha ja vaimu.

Skleroosivastased omadused, alandab kolesterooli taset. Uuringud on tõestanud, et see ravimtaim on kasulik pärast raskeid haigusi, eriti eakatele, kellel on ajuveresoonkonna haigus.

 Vana-Kreekasse - teadlased kerisid eksamiteks õppides rosmariini oksi juustesse, et aidata neil õpitu meelde jätta.  Aastast 500 eKr kasutati rosmariini kulinaarias  ja ravimtaimena.

 Rosmariin sümboliseeris armastust ja truudust ning pruudid kandsid neid Inglismaal pulmapäeval tavaliselt kroonina, rosmariinipärjana. Teisedki pulmakülalised ja armuluule mähkusid rosmariini. 
Londonis 1600.aastal pärast katku tõusis rosmariini hind väga kõrgeks, usuti selle kaitsvasse toimesse.
Euroopas peeti rosmariini puitu üliväärtuslikuks, sellest tehti muusikariistu, kamme juuste kammimiseks.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar