laupäev, 2. märts 2019

Kolmelehine piiskenelas Gillenia trifoliata

Üks ilusamaid taimedest, graatsiline. Vibukütt ehk amburijuur (inglise keeles Bowman's root) on pärit indiaanlaste elupaikadest.

Piiskenelas pole enelas, vaid püsik. Leplik tingimustega, pigem päikeses, ka osaline vari sobib talle.  Lööb valged 5 kroonlehega õied lahti jaanipäeva aegu efektsetel punakatel mahagonitooni poolpuitunud vartel, mis on peened ja tugevad. Õied on tähekujulised, võluvalt ebakorrapärased, pikad kroonlehed mitmes suunas õieli. Sädelevate valgete õitega väga uhke põõsas õitsemise aeg. Lehestik lisab taimele õhulisust, lehtede servad kergelt saagjad. Varred on punaka tooniga ja muutuvad sügiseks tumedamaks. Tekstuurilt peen, mida ei saa märkamata jätta, pilku köitev. Võluvalt püstises asendis püsiv piiskenelas võib väga rammusal pinnasel vajada toestamist. Mõõduka juurdekasvuga, täiskasvanud taimel meetrine kõrgus ja laius. Sügisvärv soojades punastes toonides särav.  Ainulaadsed seemnepead püsivad ka talvel. Varakevadel lõigata varred maapinna lähedalt, soojusega koos ilmuvad värsked uued kasvud. Z4-9. 


https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/hapra-iluga-piiskenelas?id=66428436

https://kodus.ee/artikkel/kulaskaik-kuulsa-aiadisaineri-piet-oudolfi-koduaed 


vaata ka   https://rohtaias.blogspot.com/2019/06/nagu-pruudiehtes.html

Seemnest kasvatamisel külvake sügisel, talvituvad õues, idanevad kevadel. Või segage seemet niiske vermikuliidiga, hoidke 3 nädalat soojas, pange 6 nädalaks külmikusse, puistage segu komposti ja pange jahedasse valgesse kohta.


Juured koristati sügisel, koor eemaldati ja kuivatati hilisemaks kasutamiseks. 
Kogu taimest valmistatud tee on tugevalt lahtistav ja okseefekti tekitav. 
Minutiannuseid kasutati sisemiselt külmetushaiguste, seedehäirete, astma ja hepatiidi ravis. 
Kasutatakse reuma  ja jalatursete raviks välispidiselt vannitades.
Kuivatatud pulbriline juurekoor on kartaarne, kergelt diafootiline, kerge ja tõhus oksendama ajav, röga eraldav ja toonik.
Minimaalseid annuseid kasutati sisemiselt külmetushaiguste, kroonilise kõhulahtisuse, kõhukinnisuse, astma ja muude bronhiaalsete kaebuste ravis. 
Mesilaste jm nõelamise puhul näriti juurt (ka külmunud juurt).


Sügisvärv on täiesti pilkupüüdev.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar