laupäev, 2. märts 2019

Rodgersia

Suurte dekoratiivsete lehtedega graatsiline taim kasvab kuni 120 cm kõrguseks, kasvukujult laiuv. Sobib parki, metsaaeda või soolotaimeks just veidi varjulisemasse kohta. Õisikud uhked. Nime on nad saanud ameerika laevastiku admiralilt John Rodgers´ilt (1812-1882), kelle juhtimisel toimus ekspeditsioon Hiinasse.
Rodgersia vajab kasvamiseks ruumi, põlgab tuuli. Ta kasvab hästi maja põhjapoolsel küljel või varjulistes aia nurkades, kus on suhteliselt pime ja niiske ja paljud teised taimed ei kasva. Vajab siiski lahtist toitaineterikast mulda. Võib kasvada veekogude läheduses. Seisva põhjaveega kohtades ja liigniiskuses taim siiski hukkub. Suure kuumaga vajab ta kastmist ja ei karda külma kaevuvett. Taime noored lehed on väga õrnad, kevadised külmad võivad neid kahjustada ja isegi hävitada, enamjaolt võib külm kahjustada taime nii, et võtab ära õiepungad. Kevadkülmaga võiks teda katta.
Paljundamiseks ümber istutada kevadel või augusti lõpus. Suvehooaja lõpus saab vanad taimed tükkideks jagada. Selleks kaevatakse risoomid hoolikalt välja, jagatakse osadeks, eraldades ühe lehe maa-aluse osa tükiga ja siirdatakse uude kohta.
Taime paljundamine risoomi väljalõikamisega annab suurele kogumile võimaluse, selleks jagada varakevadel enne uute lehtede ilmumist. Taim täisilus kuskil 5 aasta pärast.
Rodgersia välimus sõltub ka kasvukohast. Varjus kasvatab ta rohkem lehti ja õitseb vähem. Osalises varjus õitseb vähem kui täispäikeses, ent õied püsivad kauem. Päikese kasvades vajab ta palju vett. Taimedele antakse väetist enne ja pärast õitsemist. Õievarred lõigatakse vananenult. Talveks lõigatakse maapinnalähedalt roheline mass.

https://et.yellowbreadshorts.com/1847-growing-rosgesia-planting-use-in-garden-compositions-and-care-features.html

https://kodus.ee/artikkel/maailmakuulus-okoloogiline-aed-londoni-lahistel


http://vsaduidoma.com/et/2018/01/30/Rodzhersiya-foto-posadka-i-uhod/

Rodgersia aesculifolia 'Henrici'. Henri rodgersia Rodgersia henrici. Hämmastav kevadvärv nagu piimjasśokolaad lehtedel. Lehestikuga koos ilmuvad ka pungad, aga nende avanemine on tavaliselt väga aeglane. Õisik heleroosa, vahune, püstine küünal. Õitseb VI-VII. Henri rodgersia kõrgus on kuni 150cm, tal on suured 30-50 cm pikkused paksu tekstuuriga 7 lehekesega nn.kastanilehed. Lehtede värvimuutus ka sügisel. Kasvukohaks sobivad parasniisked kuni märjad huumusrikkad, keskmise lõimisega aiamullad ja päike ning poolvari .


Rodgersia aesculifolia 'Henrici' Henri rodgersia


Siin aias  tõmbab tähelepanu endale sulgjas rodgersia Rodgersia pinnata. Ehk on tal sordi nimi ´Elegans´. Kasvab päikses ja poolvarjus parasniiskel mullal. Lehestiku kõrgus meetri ümber, õisikute kõrgust sama palju juurde.
Noored lehed on maroon-punased, mis suures osas kaunid kevadel. Püstise kasvuga puhmik. Suured tumerohelised lehvikukujulised lehed on pikemad või piklikumad kui hobukastanilehisel (aesculifolia) rodgersial. Juuni-august õitseb maheroosade õitega pikal õisikul. Rodgersiat eristab külgedest kärbitud ja külgmiste servadega peeneks jäänud lehed. 
S
ulgjas rodgersia Rodgersia pinnata


Rodgersia podophylla on pärit Jaapanist ja Koreast. Erksate roheliste lehtedega poolkääbussort 'Smaragd' on kasvult veidi madalam, kuni 1,2 m. Õisik lühem, kreemikasvalgete õitega. Püsiniiske mullaga kasvukohas kuni 40cm pikkused sõrmjagused läikivad lehed, mis koosnevad 5 lehekesest, mis moodustavad tipus omakorda 3-5 hõlma või suurt hammast, lehtede otsad ei ole ümarad, neid ilmestavad väljaulatuvad nurgad. Juulis puhkeb pikk harunenud kreemikasvalge 30 cm pikkune õisik. Ernest Pagelsi 1974. aastal kirjeldas esmakordselt tabavalt tema pilkupüüdvaid laimirohelisi toone. Rodgersia podophylla ‘Smaragd’. Kreeka keelsetest sõnadest jala (podos) ja lehe (phyllon).
Rodgersia podophylla ‘Smaragd’. 

Jaapani rodgersia ´Rotlaub´ on poolteise meetrine hiiglaslik püstise kujuga rohttaim burgundia punase tooniga ja jämeda tekstuuriga pronksjat värvi hoidva lehestikuga. Rotlaub tähendab punast.  Varjus muutub lehestik rohelisemaks. Lehestiku kohale tõusvad valged õied juunis, juulis väga kaunid. Kasvab aeglaselt, aga pikaealine. Eelistab niisket pinnast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar