reede, 29. märts 2019

Tomat Solanum lycopersicum




.
´Erk´
Aretajad Valve Jaagus, Maia Raudseping, Kaljo Kask. Sordileht 1991. Keskvarajane sort. Indeterminantne. Tärkamisest esimeste viljade valmimiseni 115-120 päeva. Keskmise kasvutugevusega, lehed algul püstjad, esimene õisik  asub 7-8 lehe järel. Järgmised kobarad 2-3 lehe tagant. Kobar lihtne 4-6 viljaga. Tomat on lapikümar, erepunane, valmimata kujul valkjas. Esimesed tomatid võivad olla ribilised, hiljem siledad suured. Keskmiselt 125-150 grammi. Vastupidav ruugehallitusele. Maitsva ja suure saagiga meie pere lemmik, mida välja ei vaheta.  



’Goldkrone’
 – Kõrgekasvuline  varajane pikkade kobaratega kollane kirsstomat hea saagikusega.
 Indeterminantne. Supermagusad tomatid maiustamiseks.


’Härjasüda’ (’Oxheart’) ­–Eesti niiskes kliimas leht ikkagi selline, mis tuleb rutem taimelt ära korjata. N-ö vana kooli tomat, aiapidajate aastakümnetepikkune lemmik. Õrnroosa viljalihaga tomat, lihatomatite klassika. Vähehappeline. Seeme toodud Itaaliast. 
Neid on 3 erinevat. Ilusad suured võileivatomatid.

 Abruzzos kasvatatud sordi nimi on Abruzzo. Sellel ei ole pirni kuju. Aga hiiglaslik Põhja-Itaalia sort. Need tomatid pole iseloomuliku pirnikujulise kujuga ja on kergelt soonikjad ja ümarad. "Klassikalised härja südamed" erinevad eelmistest väikese tipu otsa ja roosavärvilisusega ( Pink Oxheart)). Need viimased sordid ei leia professionaalsel turul kohta, sest geneetilise resistentsuse puudumine ebaõnnestumiste suhtes, väga õhukese naha ja vähenenud saagikoristusjärgne säilivuse puudumine teeb need väga turustamatuks, kuid nende organoleptiliste omaduste tõttu hinnatakse neid amatööride turul ja pere toidulaual. Täiuslik maitse konserveerides hea viljaliha ja väheste seemnetega. Tomatite valmimine on suhteliselt ühtlane ja lühemaajalisem kui enamikul tomatitel - 85-95 päeva. Semi-determinantne. Bavicchi tüvega.
    Südame tomat on pärit Ameerika Ühendriikidest.
    Peruust tõid tomati Euroopasse hispaanlased umbes aastal 1500. Algselt peeti vilju mürgiseks. Kasutama hakati alles 18.sajandil. Eestis 20.sajandi alguseski tunti tomatit vähe. Prantslased andsid algselt akaatsiaõunaks kutsutud tomatile ka uue imetleva nime pomme d'amour ehk 'armastuse õun'. 
    Konkreetselt sellel tomatil on üsna ebaregulaarse kujuga vilju, mis võivad isegi kaaluda kuni pool kilo. Seda tüüpi tomatite koor on sile ja väga õhuke, kuid viljaliha on maitsev, mitte just happeline ja väga väheste seemnetega. Kui seda kasvatati ainult avamaal, siis meie kliimas ikka kasvuhoones. Selle taime peamiseks tunnuseks on pidev kõrguse kasv. Suurematel tomatitel on tugevamad ribid. 

    Seemik pikeeritakse 8 cm suurustesse pottidesse, et aidata kaasa heade juurte moodustumisele. Taim istutatakse aprilli lõpus-mai alguses kasvukohale. Kaugus ridade vahel 60-90 cm ja teist pidi 45-60 cm . Kasvukõrgus 200 cm, laiust 50 cm.   Tomatiseemneid, mille kasvuperiood on 130 päeva (aeg tärkamisest kuni esimeste viljade valmimiseni) ja soovite saada esimese saagi 20. juuliks. Sel juhul tuleb seemned külvata 142 päeva enne seda kuupäeva (130 päevale tuleb lisada veel 7 päeva, mis on vajalik seemnete idanemiseks, ja 5 päeva, mille jooksul taimed kohanevad pärast istutamist uute tingimustega). Selgub, et külv tuleks teha veebruari viimastel päevadel.

    Soovitatakse kasvatada koos takeetise taimedega nematoodide tõrjeks. Eemaldatakse kõik külgsuunale varre ja lehe vahelt tulevad kasvud, juba varem kui need on 3 cm pikkused, eemaldage kõik maapinnani ulatuvad lehed, äärmisel juhul  võib taimele jääda 2 latva. Enamus taimesortidest ei talu põõsaks kasvamist.  Kõrge ja keskmisekasvulised sordid vajavad tingimata toetust kõrgemal. Vaja on seemet 15-20 g 100 ruutmeetri kohta. Cordon. ´Oxheart´i tüüp´, millel on eriline, sooniline südame kuju. Suured lihased beefsteak-tomatid, igaüks kaalub 200 gr. Tomat ´´Cuore di Bue´´ viljad on atraktiivsed oranzikaspunase värvusega. Kreemjas viljaliha on suurepärase maitsega ja sobib ideaalselt salatiteks ja värske mozzarellaga.





    ’Marmande’ Vana hinnatud Prantsuse sort. Madalakasvuline ja väga hea maitsega. Suured lameümarad punased tomatid on tugevalt ribilised. Imeilusa lõikepinnaga. Mu ema kasvatas neid. Mul pole õnnestunud poest korralikku seemet saada. Proovisin ka Marmande Maxi ja Super.

    ’Noire de Crimèe’ – hea ja maitsev - Vene pärandvara, Krimmist pärit vana sort ´Krimmi must´. Hea tugeva maitse ja tekstuuriga, ebatavalise välimusega suured tomatid. Tumepunased, sügavpruunikad ja kinnituskohal rohelise laigumustriga, huvitava värviga lapikud ribilised tomatid on omapärase maitse ja oivalise lõhnaga.Tomati koor on õhuke. Seemneid vähe. Kõrgemapoolsed ja kõrge saagikusega. Küpsuseni 80 päeva.

    Tänavu katsetamiseks: - väga rahul-varasemapoolne
    Tomat  vene sort "Пасхальное яицо" (Lihavõttemuna) Eesti niiskes kliimas leht ikkagi selline, mis tuleb rutem taimelt ära korjata. Indeterminantne. Kõrge, keskmiselt varane, 80grammi kaaluv (magus)hapukas, lihakas, õrna koorega, saagikas ja ülieffektne. Muna suurune.http://www.youtube.com/watch?v=LrxHDizKJcU#action=share



    Tomat Malinovõi Kapturek  - Ei kasvata rohkem. -Poola päritolu väike (7-8 g), silindriline, unikaalse maitsega, roosa, vastupidav, ilmatingimustele. Kõrgus umbes 45 - 75 cm. Viljade arv taimel on umbes 450 - 600. Sobib ökoloogiliseks kasvatamiseks. 
    Erilisus: "kokteili" tüüpi tomatid, vaarika värvi ja väga kõrge resistentsusega seenhaiguste suhtes.




    Pisike pigem hapu viinamarjatomat Venemaalt. -ei meeldinud-


    Tomat «Красная Шапочка» - ei meeldinud- Varane 90 päeva, determinantne. Kõrgus 70. Sobiv avamaale. 70 gr keskmiselt ja ühelt taimelt 2 kg võimalik saada.


    Tomat Ananas.- hea ja põnev - Indeterinantne. Hiline 120-130 päeva. Kõrgus 2m. Kollased oranzi triibuga kahevärvilised tomatid. Kaal kuni 500gr.  Viljaliha tihe lihakas, mahlane, mmagus, veidi hapuka järelmaitsega. Pikeerida 3-4nädalal. Ettekasvatus 7-8 nädalat.
    indeterminantne
    Maia Raudseping, Ingrid Bender 2003
    Varajane, tärkamisest esimeste viljade valmimiseni 105-110 päeva
    Taim on keskmise kasvuga, esimene kobar asub 7-8 lehesõlmes, järgmised kobarad peamiselt 3 lehe tagant, kobar lihtne, kobaras 5-6 vilja, vili keskmise suurusega (80-90 grammi), kergelt lame, valmimata viljadel nõrk roheline krae, valminud vili punane


     Polfast F1 on väga varajane saagikas hübriid. -ostetud taim- Madalakasvuline. Kasvatamiseks kilekasvuhoones ja avamaal. Viljad lapikümarad, 100-150gr. Talub ka madalamaid temperatuure.

    Indeterminantsed on tomatitaimed, kes ise kasvu ei lõpeta.
    Determinantsed on kasvu lõpetavad taimed.

    Alt lehtede eemaldamine aitab kaasa kiiremale valmimisele, aga mitte ka liiale minna ja korraga mitte üle 2 lehe eemaldada. Ladva eemaldamine augustis lubab samuti tomatite valmimist.

    Kommentaare ei ole:

    Postita kommentaar