laupäev, 2. märts 2019

Piimalill Euphorbia sp. Kultatyräkki

Euphorbia on üks suurimaid taimeperekondi maailmas ja on äärmiselt varieeruv.  Aias hinnatakse Euphorbiat ainulaadsete õisikute, tekstuurse lehestiku ja imelise struktuuri poolest.


Kuldne piimalill Euphorbia polychroma moodustab kevadel kuldkollase poolemeetrise puhma. Päiksepeenralill. Üks ilusaim piimalill. Asjata ei kutsuta teda piimalilleks. Veidi riivad lehti kevadel ja piimmahl sätendab vastu. See piimmahl on mürgine. Ohtlik kui silma satub. Kärpige kevadel kõik kahjustunud varred. Pärast õitsemist lõigata varred tagasi. Seemikuid just palju ei anna. Tegelikult need nn. õied on modifitseerunud lehed. Päritolult on Euphorbia Euphorbia epithymoides Kesk- ja Kagu-Euroopa Väike-Aasia ps.



Küpress-piimalill Euphorbia cyparissias tarhatyräkki. Kõrgus kuni 40 cm. Pigem pinnakatja taim ja invasiivne, teda on kerge välja tõmmata, aga juurestik. Omapärase iluga. Okstele kinnituvad nõeljad hallikasrohelised kuni 4 cm pikkused lehed täisnurga all. Hiliskevadest alates moodustuvad kollakad õisikud, mille all olevad kõrglehed on kollased, nagu suured tutid.


Mürt-piimalill Euphorbia myrsinites aeglaselt laienev, maadjas, lamavate vartega talvehaljaste lehtedega, mis sinakasrohelised ja muutuvad sügisel kollakaks. Huvitava arhitektuurilise kujuga. Taimel on tihedalt asetsevate vahajaste, lihaste, teravate lehtedega spiraalikujuliselt kaetud varred.  Õitseb mais kollakate tuttidega. Kasvab täispäikeses, eelistab kuuma ja kuiva kohta, kuigi kasvab peaaegu kõikjal päikesepaistelisel alal. Taim on põuakindel ja saab hästi hakkama halbades, kivistes muldades. Sobib hästi  kuivadele seintele ja kiviaedadele. 20 cm kõrgune. Mürgine. Võib tekitada põletust.

Arvasin soopiimalilleks, aga siiski magus piimalill.
Soo-piimalill Euphorbia palustris on eestimaine kaldataim, kasvab 1 m kõrguseks ja õied nagu piimalillel ikka.

Magus piimalill  Euphornia dulcis subsp. purpurata `Chameleon` on hämmastav kevadel varakult oma punaga, tal on tõeliselt uhke värvitoon ja moodustab kauni puhma.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar