pühapäev, 3. märts 2019

Delavay ängelhein Thalictrum delavayi


Thalictrum delavayi on oma õrna lehestikuga kaunis ka enne õitsemist, aga õied on nagu udupilv.

Lehed on sulgjad, kahetised või kolmetised, jaotatud justkui korrusteks, püstine kasv. Suured kobarad 2 cm suuruseid lillakasroosasid õisi, millede laialt avatud südamikest paistavad kollased tolmukad. Kasvamiseks eelistab Delavay ängelhein  poolvarju ja niiskemat happelist mulda. Taim on pikaealine ja muutub aina ilusamaks. Poolteise meetrine väga rikkalikult õitsev. Väikesed lillakas-roosad õied on koondunud pööristesse varte tippudes. Õitseb juulist 60-70 päeva. Eelistab huumusrikast niisket pinnast ning kergelt varjulist kasvukohta. Lumevaesel talvel on soovitav katta multšiga või kuuseokstega. Koledaks muutunud võrsed sügisel maha lõigata.






Thalictrum aquilegifolium kurekell ängelhein "Nimbus Pink" .
Filigraanse välimusega õied ja lehestik Silmatorkava sinakasrohelise lehestikuga kevadel ja õied ka varakult juunis. Kui viskab välja oma tuhandete niidikestega õied. Tõeline kaunitar. Kohevad õisikute padjad kaunistavad taime hiliskevadest suve keskpaigani. Närtsinud õied tuleks ära lõigata, sellega pikeneb ka õitsemisperiood. Hilissügisel lõigata maapinnani maha. 3 aasta järel võiks puhmikut noorendada. Suvine kuiv ja kuum ilm sobib talle. Taimele meeldib kasvada poolvarjus või osaliselt varjus, aga ütlemata ilus ja kõrge üle meetri ka täispäikeses. Istutada niiskesse, kuid mitte märga paika. Õied on kroonlehtedeta. Koondatud 4-5 tupplehte, õisikul on arvukalt 1 cm suurusi tolmukaid. Kollaseid pigmente saab ekstraheerida juurtest, mida kunagi kasutati villa värvimiseks.

Thalictrum rochebrunianum nipponi ängelhein

Seal kõrgel üleval need õied sinised. Kasvavad kõrgusesse, üle 2 meetri kindlasti. Noored madalamad. Kesksuvel õitseb sirelilillade, pikkade õisikutega sügiseni. Kohev, tumeroheline lehestik. Taime varred on lillakad. Lehed kasvavad taimel justnagu korrustena üksteise peal. Sobib päikseline ja poolvarjuline kasvukoht. Eriti lopsaka kasvuga on kergelt niiskel viljakal pinnasel. Taime ümbert võib noori taimekesi leida, mis seemnest kasvama hakanud. Sobib põõsaste vahele.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar