pühapäev, 3. märts 2019

Lilleseemnete külvamise ajad

Külvikalender
https://www.maheseemned.ee/et/kalender

Eriti priimulate, päevakübarate, heleeniumite, emajuurte, lavendlite, lobeeliate jt. kohta vt.
https://www.ogorod.ru/ru/outdoor/perennial/11198/Kakie-cvety-nuzhno-sejat-na-rassadu-v-dekabre-i-janvare.htm?utm_campaign=ogorodru&utm_source=popular&utm_medium=sidebar

Mida külvata lume alla vt.
https://www.ogorod.ru/ru/yard/flowerbed/13744/posadka-cvetov-osenyu-kakie-cvety-mozhno-i-nuzhno-seyat-pod-zimu.htm

Adoonis, ebamagun, emajuur, jänesekäpp, kannike, karukell, kellukad, kilpleht, kirburohi, kivirik, klaitoonia, kukekannused, kuldjuur, kullerkupp, kurereha, laudleht, lavendel, leviisia, liivkann, maran, metsvits, mätasjas merikann, nõmmkann, ogaputk, peekerlill, piimalill, kõik nahkjate lehtedega priimulad, siilkübar, sininokk, soldanell, soovõhk, stepirohi, tarnad, tiarell, tulikas, tõnnike, upsujuur - need seemned vajavad idanemiseks külmaperioodi.

Külvan sügisel, või siis jaanuaris potti, mida niisutan,hoian nädalapäevad jahedas + kraadide juures ja siis õue lume alla või külma kasvuhoonesse.

Kevade heitlike ilmadega, kui päike juba kütab ja öö külmetab, viin nõud külvidega kasvuhoonesse. Olenevalt aastast 1.aprilli paiku.

Soojades tingimustes külvata:
Jaanuari alguses külvatakse võõrasemad ja harakalatv.

Veebruaris kuu keskel tehakse talvituma pandud suvelilledest pistikuid.
Külvatakse:
Köögivilja- ja maitsetaimedest  tsillipipart, lavendlit, tüümiani, rosmariini, sidrunheina.
Begooniaid, halli salveid, sinilobeeliat.
Padipõõsas, pelargoon, kirinõges, hõbepael, raudürt, begoonia, gasaania, kalevikepp, lobeelia, leeksalvei, peiulill, petuunia, suutera (bakoopa), thunbergia, vanikkuljus, viltlehet ja võõrasema. 


Märtsis külvatakse:
Peiulill, päsmaslill, viltleht, lobeelia, petuunia, lõvilõug, heliotroop, sultan-lemmmalts, mätasharjad, ämbliklill, lehtertapud, gasaania, lutiklill, leeksalvei, hall salvei, kalevikepp, kirinõges, pelargoon.


Aprillis külvatakse:
Aedaster, väävelkollane kosmos, peiulilled, lõvilõug, suvilevkoi, suvi-leeklill, suvedaalia, mitmesugused õlelilled, pärdiklill, nemeesia, portulak, jänesesaba.


Mai alguses külvatakse: 
Pruudisõled, päevalill, mais, õisuba.



Kaunid ja head on lilled, mida saab otse peenrasse külvata. Kui ei ole ettekasvatamiseks ruumi ja häid olusid.

Mai alguses otse peenrasse on kõige parem külvata neid taimi, mille juur ei kannata häirimist. Pealegi on päev pikem ja päikesevalgus annab nende tärkamiseks hoo. 
Kuldlill, kress ehk mungalill, lillhernes, saialill, rukkilill, kirju salvei, aed-varesjalg, adoonis, kipslill, klarkia ja mustköömen.
Magunad, moonid kannatavad üldiselt külmakraade, aga nende seemikud mitte ja neid peaks harvalt külvama. 

Mai lõpus otse peenrasse:
Pruudisõlg ehk tsinnia eriti vajab sooja mulda, kui külvata varem tulevad kidurad taimed. See käib ka rudbeckia ehk päevakübara kohta. Ka peiulille. Zinniat võib ka õue pottidesse külvata. Ta eriliselt ilus. Päevalill, rebashein, klarkia, kosmos.


Paljude taimede puhul ( alpikannid, karukellad, delfiiniumid) on tähtis, et külvatud seeme oleks värske. See tähendab, et külv peaks toimuma kohe, kui seeme valmib. Idanevad need taimed siis sügisel või pärast külmaperioodi või koguni pärast kaht külmaperioodi. Astri seemne värskust olen ka jälginud. Korjates nende seemneid panna need külmkappi, kui kohe ei külva.

Mida väiksem seeme, seda pinnapealsena teda külvatakse. 
Valgusidanevad ehk sellised seemned, mis vajavad idanemiseks valgust on päris mitmeid. Petuuniad, priimulad, begooniad, kirjud nõgesed, enamus maitsetaimedest, hapuoblikas, mida kavatsen vaarikate juurde külvata või istutada. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar