reede, 1. märts 2019

Läiklehine mahoonia Mahonia aquifolium

Ilusate, nahkjate, läikivate, tumeroheliste, sakiliste torkavate servadega lehtedega igihaljas põõsas. Õitseb mais kärtskollaste õitega. Augustist alates kaunistavad põõsast sinised marjakobarad. Teda kutsutakse ka Oregon Grape ehk siis oregoni viinapuuks. Viinapuu ta siiski pole. Aga marju võib suhu panna kõhuvalu vastu, mõnus barbarissi maitseline. Sügisel ja talvel võivad lehed omandada mitmeid toone. 1,5 meetri kõrgune.

3...4 a vanad oksad tuleks põõsast välja lõigata. Armastab viljakat ja parasniisket happelist pinnast. On väheste taimede seas, kes on nõus kasvama suurte puude juurte tsoonis. Ta ei talu tuult ja kuivust. Istutus poolvarju võib tema lehti päästa päikesepõletusest kevadel. Külmakartlik ka.
Mahooniat võiks lõigata igal aastal veidi, siis kasvab tihedamaks. Lõigata tuleks peale õitsemist. Temast saab kujundada madala pinnakatte, lausa 20 cm kõrgusele võib lõigata. Tugev järsk kärpimine vähendab kollast õitemerd kevadel.
Tõmmis juurtest aitab nahaekseemide korral. Taime koorest ja puidust saab kollase värvi lõngale. Õisi võib panna ka morsi sisse ja temast saab maitsvat tarretist.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar