pühapäev, 3. märts 2019

Ürtpunanupp Sanguisorba officinalis

Punanupud armastavad päikest ja niiskemat pinnast. Sõrmepikkused õisikud avanevad augusti keskpaigas. Saab lõigata pikavarrelisi ja väga omapäraseid lõikeõisi. Täiesti omanäoline püsik!

Ürt-punanupp oma pitsiliste paaritusulgjate, saagjaservaliste jämedalt hambuliste lehtedega on ilutaim. Tumepruun-punased kerajad õiepead hargnenud varte kohal. Varrelehti on vähe. Avanemata veel on igast väikesest õiekesest selles peas allpool terav pruun kang. Avanevad neli kroonlehte, milles on 4 valget tumelilla otsaga tolmukat. Õietolm kollane. Õisikupea hakkab avanema ülalt alates.


Kõrgus olenevalt sordist võib olla 0,5-1,6 m. Õitseb juuli - august 3cm suurustes kerajates ovaalsetes punakates õisikutes. Varred on kandilised. Looduses pikaealine, umbes 40 aastat. Toiduks tarvitatakse noori lehti. Hooldus seisneb äraõitsenud õievarte ja vanemate lehtede eemaldamises. Tema kurgilõhnalisi lehti on lisatud salatitele. Kasvab aruniitudel, võsastikes ja mujal, hakkab silma kõrgele tõusva nutiga. Droogiks juurikatükid. Keedis tõkestab verejooksu, kõhulahtisuse, vereköhimise ja -jooksud emakast ja muud. (Teave Raplast 1930.-40 aastail.)
http://herba.folklore.ee/?menu=taime&tid=2789
Vähendab liigvererikka menstruatsiooni vaevusi.

https://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/elu/vigala-sass-taimede-kooskasutamise-kohta-on-mondagi-veel-valja-uurimata?id=79965638



Kanada punanupp Sanguisorba canadensis on risoomiline taim kõrgete valgete pudeliharja kujuliste 20 cm õisikutega. Silindrilised kobarad avanevad nupu põhjast. Kõrgus kuni 180 cm. Õitseb juulist sügiseni. Kaunid pinnapealsed lehed omandavad sügisel külma käes punase varjundi. Päikeses ja niiskes pinnases levib hästi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar