laupäev, 2. märts 2019

Palmilehine tarn Carex muskingumensis


Loomakarja söötmiseks heinana ja erosiooni tõrjeks kõrguste vahel kogu maailmas kasutatakse Carex´i liike. Tavaliselt on see kasulik igihaljaste madalakasvuliste (umbes 30–40 cm) taimedega maapinnakate, mis stabiliseerib nõlvu taimedega. Nad täiendavad taimede lehestikku, tekstuure ja lillevärve. Huvitav iluaedades on pronksivärvi aretis.
Palmilehine tarn kasvab kuni meetri kõrguseks ja umbes sama laiaks. Tema on üks kõrgeim Carexi vorm. Suursugune eksootiline välimus. Ülevalt vaadates näevad lehed välja nagu väikesed palmipuud. Palmilehise tarna heaks küljeks on lamandumiskindlus, ta peened lehed seovad taime kompaktseks puhmikuks. Olen teda siiski sidunud. Õitseb juulis-augustis, sügisel muutuvad pähikud pruunikaks. Sobilik pea igasuguste tingimustega. Kevadel tuleks puhmik tagasi lõigata.

Kui talle nime anda, siis kõige lähem on sort Carex muskingumensis 'Silberstreif'.

Selge heleda servaga lehtedega muskusheina sort. See sobib suurepäraselt pinnakattetaimeks päikesepaisteliste ja poolvarjuliste, kindlasti märgade (või isegi perioodiliselt üleujutatud) alade jaoks; sobib suurepäraselt tiikide, ojade servadesse istutamiseks, maskeerimiseks ja tugevdamiseks, aga ka heledates ja niisketes kohtades igas aias.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar