neljapäev, 28. veebruar 2019

Pehme kortsleht Alchemilla mollis

Pehme kortsleht on pärit Türgist ja Kaukaasia mägedest. Ta on populaarseim kortslehtede seas ja võitnud aiandusauhindu.
Pehme kortslehe puhmik on suve alguseks pea poolemeetri kõrgune helekollaroheliste väikeste õisikutega õrn ja kaunis ja õitseb sügiseni, võib vahepeal kärpida, et tuleks uued õied. Lehed ümarad, hõlmised, pehmekarvased, hallikasrohelise värvusega.
Väetistega liialdamine ajab kortslehe ülemäära kasvama ja ta lamandub esimesel võimalusel. Puhmik on ilus ja kompaktne lahjal pinnasel kasvades.
Talub kõige niiskemat, hästi kuivendatud, orgaaniliselt rikast mulda päikese käes. Vajab osalist varju kuumades ja kuivades tingimustes. Paljundatakse jagamise teel, seemnetest ja soodsal kohal kasvades annab isekülvi. Alchemilla liike on mitmeid, mollis- pehme kortsleht ´Thriller´. Pehme kortsleht on aeglaselt laienev, lühikese risoomiga, lehekodarikuga väga pikaealine püsik.

Pildil Alpi kortsleht, mis on madal pinnakatja. Looduslikult  kasvab Lapi tundrates. Lehekesed pealt siledad ja tumerohelised, alt kaetud tiheda siidise karvaga. Ta on väga kena. Alpi kortslehel on selgelt eraldiseisvad lehed, teistel liikidel on aga korralikult volditud lehed. 


Alpi kortsleht








Pehme kortslehe lehed on ikka 3 korda suuremad kui alpi kortslehel.

Nimetus alchemilla tuleneb ladinakeelselst sõnast alchymia, alkeemia, kuna keskajal püüdsid alkeemikud kortslehtedesse kogunenud veepiiskadest valmistada kulda.Niiske ilmaga veehelmed kogunevad ja sädelevad lehtedel. Alkeemikud pidasid neid veehelmeid kõige puhtamaks veevormiks. Nad kasutasid seda vett oma püüdlustes muuta mitteväärismetall kullaks. Sellest ka nimi Alchemilla. Inglased seevastu kutsuvad seda taime tema lehtede kuju tõttu “lady’s-mantle”  daami mantel. 


Kortsleht, mis kasvab meie rohumaadel - tavaline on suurepärane ravimtaim erinevate haiguste raviks külmetushaiguste, mao- ja seedehädade ning neeru- ja põiehaiguste korral. 


hhttps://maarohud.weebly.com/kortsleht.html

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar