teisipäev, 26. veebruar 2019

Aedsalvei Salvia officinalis ja Muskaatsalvei Salvia sclarea

Salveid on üks ligi 1000 liigist, mis kuuluvad piparmündi perekonda. Salvia liikide hulka võivad kuuluda üheaastased, kaheaastased, puitunud põõsad ja mitmeaastased taimed. Nimi Salvia on tuletatud ladinakeelsest sõnast Salvere, mis tähendab 'end hästi ja tervena tundma'. 
Salvei on aromaatse ja iseloomuliku mõrkja lõhnaga. Nad on väga lummavad ja meelitavad putukaid ja taimesõpru. See on ka ideaalne taim aias struktuuri lisamiseks.  Õitseb VI-VII, õiekobarad asuvad varte tipus. Noori lehti võib kasutada pidevalt, kuivatamiseks lõigata võrsed enne õitsemist. Vajab sooja ja päikselist kasvukohta, vett hästi läbilaskvat mulda. Enamusele neist meeldib päike ja kuiv muld, kus võiks aeg-ajalt kasutada kerget lupja. Salvei on puitunud varrega mitmeaastane ravimtaim tsoonides 5–8 ja leebemas kliimas, kus ta lehti saab pidevalt korjata. Meie kliimas siiski üheaastane taim.
Tugeva maitse tõttu kasutatakse lehti väikeses koguses. Sobib rasvase liha, eriti lambaliha juurde. Lisatakse suppidele, aedviljatoitudele, liha- ja kalaroogade marineerimisel. Sobib erinevatesse ürdisegudesse!
Ravimtaimena köha leevendav, põletikuvastane, hea vahend kurgu kuristamiseks. Salveil on võimas põletikuvastane toime - kui seda tarvitada seespidiselt, aitab see vähendada seedetrakti põletikku, mis omakorda aitab leevendada kõhuvalusid. 
NB! Ei soovitata kasutada suures koguses ega pikaajaliselt. Ei sobi rasedatele!

Iidsed kreeklased ja roomlased kasutasid salveid liha säilitusainena, aga ka erinevatel meditsiinilistel eesmärkidel. Ladinakeelne nimetus “salvia” tuleb sõnast, mis tähendab “päästa” või “paraneda”. Maitsetaimi kasutati nakkuse ärahoidmiseks ja sellest valmistati sageli tervendavat teed.
Iidsed egiptlased arvasid, et salvei söömine soodustab viljakust, ja kasutasid seda raseduse tõenäosuse suurendamiseks. Seda on seostatud naiste tervisega läbi aegade, kuna arvatakse, et see suurendab viljakust, kontrollib rinnapiima tootmist ja seda kasutatakse tänapäevalgi menopausi sümptomite leevendamiseks.


Muskaatsalvei ´
Salvia sclarea ´.

Muskaatsalvei Salvia sclarea on kaheaastane dekoratiivne maitse, ravim- ja meetaim. Liik on hermafrodiit (tal on nii mees- kui ka naisorganeid) ja mesilased tolmeldavad seda. Kaunis 40–120 cm kõrgune, õitseb teisel aastal pärast külvamist päikselises kasvukohas. Ta ei saa varjus kasvada. Lehed on südajad, kibralised, karvased, tugeva lõhnaga, keskmiselt rohelised, 22...30 cm läbimõõdus. 
Metsikult kasvab ta Krimmis ja Kaukaasias. See kaheaastane rohttaim kuulub huulõieliste sugukonda, kõrgus kuni 1,5 meetrit, suurte, kurruliste, karvaste lehtedega. Õied kahesoolised, suured, roosakas- violetsed, koondunud suurde pöörisõisikusse. Mõõduka ilma korral õitseb Eestis kogu juuli kuu.
See on suurepärane ja dekoratiivne meetaim. Palava, päikeselise ilmaga tugevneb tema õrn muskaadilõhn (see omab rahustavat toimet). Sel ajal on soovitatav salveid mitte puudutada, sest võib saada nahale põletuse. Sel ajal, kui salvei on kõige uhkema välimusega, tuleb lõigata pöörised koos väikese osa varrega. Tavaliselt soovitatakse nad kuivama panna õhukese kihina hästi õhutatavasse, päikesekiirte eest kaitstud ruumi (siduda väikestesse kimpudesse ja riputada üles). Nii kuivavad nad rutem. Seejärel pannakse karbikesse (terve taimena säilib aroom paremini). Droogi peenestatakse vahetult enne kasutamist.
Sobib salatite, kondiitritoodete maitsestamiseks.Kui lisada kuiva salvei pulbrit liha- ja kalaroogadele, siis muutub liha õrnemaks, isuäratavamaks ja kergemini omastatavaks. Salveid kasutatakse ka köögiviljade marineerimisel, millel ei ole eriti tugevat maitset (kabatðokk, patisson), samuti kompottide ja keediste aromatiseerimisel. Loomulikult on see maitsetaim väga hea koduveini valmistamisel. Taime kasutatakse mõnikord humalaasendajana õlle maitsestamisel, andes märkimisväärset kibedust ja joovastavaid omadusi. Eriline tugev lõhn. Linalüülatsetaat toimeaineks. Kasutatakse ravimteede koostises, lehetõmmist valatakse vannivette—aitab nahahaiguste puhul. Leevendab igakuist menstruatsioonitsüklit ja tasakaalustab hormoone.
Salvei on hämmastav taim, iidsed kreeklased pidasid teda imerohuks kõigi haiguste vastu, temast kirjutati luuletusi, egiptlased kasutasid teda naiste viljatuse raviks. Ajalukku on läinud selline retsept potentsi tõstmiseks: salvei seemned, jahuks jahvatatud, segada veiniga, juua see segu ja nautida elu. Tegelikult, salvei leotis soodustab närvisüsteemi tugevdamist, metabolismi paranemist, ja sugulise aktiivsuse tõusu. Ja rahva hulgas armastatakse teed salveiga, sest tal on toime, mis on võimeline aktiveerima kire mehhanismi. Lõõgastav ja tasakaalustava toimega. Seemned idanevad kaua.
Sellele taimele sarnane on Salvia pratensis  - niidusalvei.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar