neljapäev, 28. veebruar 2019

Kukehari Sedum sp.

Sukulendid on erakordsed taimed. Nad salvestavad vee oma paksudesse, lihavatesse lehtedesse ja ellujäämiseks vajavad väga vähe vett ja saavad hakkama  erakordselt kuivades tingimustes. Kasvamist soodustab hea drenaaz, kivine pinnas, neil puudub kaitse liigse vee vastu. Nad ei talu savimulda. 
 Siinse aia pinnas on paljus savine, aga siin on pinnases ka palju kive, sealhulgas suuri kive, mida pea võimatu liigutada, siis need osad peenardes on sedumitele sobivad. Samas sobivad nad ka hästi suuremate kõrgemate taimede alla oma värvikuses. Paljud sedumi sordid on ka igihaljad. 

Sedumi peeti kaitsvaks ja armastavaks taimeks . Sakslased pühitsesid taime oma jumalale Thorile. Sedum taim istutati katusele, et kaitsta seda tormide ja välgulöökide eest. Sellest ka nimi ´äikeserohi´. Roomlased seostasid teda jumalanna Veenusega, mis lubas õnne ja tervist.
Algselt subtroopilistes piirkondades pärinev sedum on paksuleheline taim mitmesaja liigiga. 
Looduslikult on ta eriti levinud peamiselt Mehhiko troopiliste alade mäestikes ja põhja parasvöötmes. See sobib niisama õue istutamiseks kui katusetaimedeks või toataimeks. Hylotelephium sp Kukeharjade perekonda kuulub umbes 600 liiki. Enamik neist on 
alamõõdulised, roomavad ja mätast moodustavad taimed, nende hulgas on haruldased põõsad või kääbuspõõsad. Lehed on neil lihakad, lamedad või ruljad. Madalad sobivad kasvatamiseks kõige rohkem kiviktaimlas, sest on pinnakatjad, vaipa moodustavad sordid. Õied on neil valged, kollased, punased või roosad. Kõrgemad on huvitavate lehevärvidega.

Sedumid on küllalt dekoratiivsed ja saavad hakkama sageli kuivades piirkondades, kehval rohul või liivasel pinnasel. Oma säästlikkuse tõttu on taimed tõelised ellujääjad. Sedumid ei salli niisket või tugevalt väetatud mulda. Seetõttu tuleks neid kasta ainult juhuslikult, isegi kuival ajal. Talle meeldib olla kõige paremini päikese käes. Sedumit on väga lihtne paljundada. Lõikate tükikese maha ja istutate teise kohta.
Õitsevad juunis ja kestavad oktoobrini, pakuvad erilist vaatepilti ka külmal aastaajal. Mereäärsetel aladel on neid kaunisti kasvama pandud ja nad on atraktiivsed.

Eestis on looduslikult neli neist. 1. harilik kukehari Sedum acre  2.Valge kukehari  Sedum album  3. Suur kukehari Sedum maximum 4. Verev kukehari Sedum telephium. 
Harilikku kukeharja olen aeda toonud, aga et mul kiviktaimlat pole, kipub ta kaduma ja umbrohuna siin-seal olema nagu ka valge kukehari. Ka suure kukeharja tõin rannast ühes, aga nagu pole. Verevat ei teagi. 
Kuuetine kukehari (S. sexangulare) sarnaneb hariliku kukeharjaga, kuid lehed on veidi suuremad ja kinnituvad varrele kuues reas. Moodustab ühtlasema ja tihedama pinnakatte. Pildil kaunis ka enne õite avanemist. Ei muutu peale õitsemist inetuks. Lehestik säilitab dekoratiivsuse terveks aastaks. Talub tallamist, piisavalt kiirekasvuline. 5-15 cm kõrge, varred väänduvad ja hargnevad ülaosas, lehed veidi lihavad. Varre otsast moodustub 6 eraldiseisvat õisikuosa (millest ka nimi). Iga väike tähekujuline õis 5 kroonlehega. Õisik piklik kuldkollane. Õitseb maist juulini.
Kamtšatka kukehari (S. kamtschaticum) on punakate harunenud vartega 15…20 cm kõrgune pooligihaljas puhmastaim. Läikivad tumerohelised ülemises kolmandikus hambulised lehed. Õitseb juunist augustini kuldkollaste tähtjate õitega, mis on koondunud hõredatesse väikeste süstjate terveservaliste kõrglehtedega õisikutesse. Pärast õitsemist muutub õisik kaunilt punaseks.Väga tugev paljuneja.


Sedum kamtschaticum ´The Edge´.



Roomav kukehari (Sedum spurium) on maadjas horisontaalse risoomi ja lamanduvate, kergesti juurduvate ja tipust tõusvate vartega kodumaine igihaljas liik, mis moodustab kiiresti tiheda vaiba. Lehestik 10 cm, õievartega koos 15 cm. Talvehaljas. Sordid erinevad üksteisest õite ja/või lehtede värvuse ja varieerumise poolest. Roomaval on ilus lillakaspunaste mahlakate atraktiivsete lehtede ja purpurpunaste õitega sort ´Purpurteppich´ . Madal, kohmakas tumeda efektiga sedumtaim, millel on sirgunud, tõusvad, graatsiliselt kaardus, tumedad võrsed ja ploomi-violetsed lehed, mis tunduvad päikese käes peaaegu mustad. Suvel ilmuvad roosipunased õiekarikad on täiendav ornament.


Heledad kõrged kukeharjad on minu vanematekodu ja tumedad kõrged mu mehe vanematekodu lilled.

Sedum Hybridum värd-kukehari ´Herbstfreude´, ka verevaks kukeharjaks kutsutu on pärit Saksamaalt, tema suured pruunikaspunased õiepead koosnevad paljudest tähekujulistest üksikutest õitest. Pakasega kaetud taimed näevad välja äärmiselt vahvad. Seetõttu lõigatakse neid alles kevadel. Nende kõrgus võib olla kuni 70 cm. Stabiilselt dekoratiivsed. Pildil septembrivärv.



Harilik kukehari (Sedum acre) on 5 cm kõrgune kollane õitseja juunis. Sordid erinevad eelkõige õierikkuse, õite suuruse (suuremad) ja värvi poolest: ’Aureum’ on helekollaste lehtede ja õitega.

Sedum acre aurea (tuntud ka kui Golden Stonecrop) moodustab madala kuldse lehestiku, mis sobib ideaalselt pragudesse ja kiviktaimlatesse istutamiseks.  See mitmeaastane taim kasvab ka kõige ebasoodsamates tingimustes, taludes erinevaid mullatüüpe. Sedum acre aurea areneb täis päikese käes ja hästi kuivendatud pinnases ning vajab vähe või üldse mitte hooldamist.




Sedum rupestre 'Angelina' on madal nõelataolise lehestikuga vaipa moodustav taim täis päikeses ja hästi kuivendatud pinnases. See igihaljas pinnakattetaim on põuakindel ja praktiliselt hooldusvaba.

Üks väike kaunitar. Sedum obtusifolium.

Tänuväärt paksu lehega taimed, mis on enamasti ideaalsed ja mitmekülgsed kasutamiseks hästi kuivendatud pinnasega päikesepaistelistes ja soojades kohtades,  ennekõike kivi- ja kruusaaedades, pinnakattena. Suure elujõuga taimed. Sedum Rupestre on kasutusel ka köögis - kergelt hapuka maitsega. Vanasti pandi peale konnasilmadele, verevalumitele ja põletustele.  

   Sedum Thundercloudi  hinnatakse kõige rohkem selle erakordselt dekoratiivse lehestiku pärast. Korralik küngas väikestest tükeldatud lehtedest õitseb suvel tihedate väikeste valgete õitega.

Sedum Atlantis on madalakasvuline. Sälguliste lehtede tihedad lihavad rosetid uhkeldavad laiade kreemjaskollaste servadega, mis raamib smaragdrohelist. Tähekollased õiekobarad on suvel vahetult lehestiku kohal. Veerised võivad hilissügisel külmema temperatuuriga roosade toonidega punastada.

Sedum kamtschaticum var. ellacombeanum. Laialivalguvad kahvaturohelised varred, lihavad rohelised, kammikute servadega lehed on kaetud tähekujuliste sidrunkollaste õitega.



Sedum 'Cutting Edge' on Jaapani põlise maakatte Sedum ellacombeanum kollase servaga vorm. Kiiresti kasvav, muretu pinnasekate katab kiiresti suure ala ja on väga efektne. Kammjas roheline lehestik on kärbitud laiade kollaste ribaga. Hõõguvad rosetid on suvel rõhutatud tähtkollaste õitega.

Kõige parempoolsem.


Valge kukehari



Kõige vastupidavamad sedumid on 
Sedum kamschaticum var ellecombianum
Sedum kamchaticum
Sedum floriferum ´Weihenstephaner Gold´
Sedum hybridum ´Immergrunchen´
Sedum middendorfianum diffusum
Sedum spurium ´Roseum´
Sedum album ´Prantsusmaa´
  
Mõõdukalt vastupidavad
Sedum spurium ´Fuldaglut´
Sedum spurium ´John Creech`
Sedum reflexum ´Blue Spruce´
Sedum rupestre ´Angelina´
Sedum album seinamaaling
Sedum sexangulare

Kehv vastupidavus
Sedum spurium ´White Form`

Kõrgematest on siin aias ´
Sedum ´Purple Emperor´
Sedum Matrona
Sedum spectabile ´Meteor´

Sedum ´Telephium Stonecrop´ on mahlakad sinakasrohelised teravatipulised lehed. Selle tugevad tumedad varred näevad karmiiniõitega imelised välja. Vihmavarjutaoliste peadega.
Sedum 'Purple Emperor', Sedum `Chocolate Cherry`, Sedum `Frosted Fire`








'

Võrsed on tipus tõusvad. Suurepärane pinnakattetaim. Võib olla muruasendaja kergel lubjarikkal liivapinnasel. Õitseb VI-VIII.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar