kolmapäev, 27. veebruar 2019

Enelas Spiraea

Põõsa perekonda kuulub umbes 100 liiki Aasias, Aafrikas ja Põhja-Ameerikas, millest on saadud sadu sorte. Külmakindlad, kuivataluvad, vähenõudlikud ja vastupidavad taimed.
Jaapani enelate noorendamiseks lõigatakse 1/3 oksi igal aastal välja. Kohe peale õitsemist eemaldatakse äraõitsenud õiekobarad ja kärbitakse selle suve kasvusid. Jaapani enela sortidel lõigatakse pärast esimest õitsemist ladvad äraõitsenud õisikutega maha, noored võrsed õitsevad paari nädala pärast uuesti. Aga kevadel lõigatakse 5-10 cm kõrguseks, jäetakse alles tugevad oksatüükad, peened ja liiga vanad lõigatakse täiest välja.

Kasvukoha suhtes ei ole enelatel erinõudeid, võivad kasvada kõikjal. Eelistavad niiskemat mulda. Värviliste lehtedega sordid pange kasvama päikse kätte, mida varjulisem kasvukoht, seda rohelisemaks jäävad lehed. Põõsas tuleb õige lõikamisega hoida kompaktsena. Seemnetest võrsuvad üha uued põõsad. Enelakogum võib metsistuda üsna kiiresti. Tuleb hoida silm peal.






Sordiehtsad istikud saadakse pistokstega paljundades.


https://eds.ee/eds/artiklid/72-oitsvaid-enelaid-kogu-suveks

http://horticom.ee/blogi/kuidas-loigata-enelaid

http://ahvileivapuu38.blogspot.fi/2015/04/poosaste-loikamine.html

https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/poosa-teeb-ilusaks-oige-kaaritoo?id=64225851

Jaapani enela ´Candlelight´ põõsas kevadel. 
Selle põõsa värvikus pääseb esile päikeses. Paljundatud istiku viisin kasvuhoonesse, kus polnud nii valge ja see muutus ruttu roheliseks. Õues kasvav põõsas oli sel ajal täiesti kollane.
Sama põõsas sügisel.





















Õisenelas 'The Bride'.

Exochorda x macrantha 'The Bride' on kaarekujuliste okstega  kompaktne  ümarakujuline lehtpõõsas, millel on piklikud kahvaturohelised lehed. Hiliskevadest suve alguseni avanevad pärlilistest pungadest õiekobarad, mis lõpevad igal võrsel, on püstised või horisontaalsed, igaühel 8–10 suurt õit, avanenult lumivalged. Tihe heitlehine ilupõõsas lehtib varakult. Ei ole tundlik hiliskevadiste öökülmade suhtes. Põuakindel. On oluline, et teda kärbitakse kohe pärast õitsemist viimase aasta juurekasvudest umbes 1/3 ja närbunud õied ka eemaldatakse.  Hallikasroheline lehestik muutub sügisel säravkollaseks, oranźiks, lausa kuldseks.

Kasvukoht päikseline ja pinnas niiske. Ka poolvari sobib. Savi ja liivsavimullad parimad. Võib kasvada 3m kõrguseks ja laiuseks.

Hübriid Exochorda x macrantha on Prantsusmaalt Nancy kuulsast Lemoine'i puukoolist. Lemoine'i 1904. Jõulise  kasvuga. Efektne õitsedes. 



Kaselehine enelas lõigatakse kevadel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar