kolmapäev, 27. veebruar 2019

Hispaania ebahüatsint Hyacinthoides hispanica

( Hyacinthoides x massartiana) Kasvukoht viljakas, parasniiske raskem muld. Sinikellukatele ei meeldi terve päev päikeses, vaid vajavad osalist varju. Sibulad 1-2cm mugulakujulised, soomustega. Istutatakse 5-10 cm sügavusele, vahekaugusega u. 10 cm. Lehed, laiusega 1-2 cm, pikkusega kuni 20 cm. Poevad välja varakevadel. Õied sinakasvioletsed kellukad ümber varre. Kroonlehed avanevad ainult otsa lähedalt ja kõverduvad tihedalt tahapoole. Õied võivad olla sinise ja helesinise triibulised. Kolm sisemist ja kolm välimist kroonlehte ja 6 tolmukat valge õietolmuga. Seemnekaunad moodustavad tipus pika varda ja on kolmeharulised, milledes on 3 seemet. Mustad seemned idanevad pinnal, kuid kasvades tõmbavad kontraktiilsed juured sibulat veelgi maa sisse, kuni sibul ulatub kuni 12 cm sügavusele. Pehme metsamuld on selleks sobilik. 
Suurbritannias moodustavad Bluebellid avatud metsamaal ja lagendikel tohutuid välju, mida ei kusagil mujal maailmas. Seda kooslust ka kaitstakse. Alates 1981. aasta looduse ja maaelu seaduse alusel kaitsealune liik. Nende lillede juurimine maal, kus nad looduslikult kasvavad, on seadusevastane. Metsikute bluebellide kaevamine ja nende müümise proovimine toob kaasa trahvi 5000 naela sibula kohta (enam kui 6000 USA dollarit). 

Hispaania bluebellid on oht nendele, neil pole mitte ainult rohkem õisi, kui eellasel, vaid vars on õhem ja sirgem, ilma et painduks ja õied kerkivad igast varre küljest ja ei ripne allapoole. Veidi varju ja niiskust. Laske taime lehtedel loomulikult surra ja õied tulevad aasta-aastalt tagasi. Vähenõudlikud taimed paljunevad hästi. Teadaolevalt külmakindlad. Õied kas sinised, roosad või valged. Sort Sky Blue.
Mürgine taim.



Mütoloogias oli Hüatsint kuningas Amikose poeg, teda armastas Phoebus Apollo - julm jumal. Mängides tappis ta Hüatsindi ja tema verest  sünnib jumala kingitus, lõhnavad lilled, kuid selle kroonlehed on kellukad, mis nagu oigaksid, et enneaegselt lõppes elu. Spartas tähistatakse pea igal aastal hüatsindifestivali (meesarmastajate).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar