neljapäev, 28. veebruar 2019

Koirohi Artemisia Vulgaris Oriental Limelight

Koirohi Janlim on dekoratiivne püstine rohttaim, puitunud tõusvate oksade, kaunite lubjaroheliste päikesekollaste täpikirjaliste kaldus servaga lehtedega. Püstise põõsasja võraga. Sügisel, kui suurt midagi aias enam pole, on see koirohi aias iludus. Kasvab kõige paremini täispäikeses ja parajalt niisketes oludes umbes meetri kõrguseks, ei talu liigniisket kasvukohta. Taimedel on kandilised varred, lehed on sügavalt lõhistunud. Õied sügisel on väljanägemises ebaolulised. Tähtis  on, et vajab tähelepanu, sest on sissetungiv ja seemnetega paljunev. Haiguste ja kahjurite suhtes probleemivaba. Võib hilissügisel maapinnani maha lõigata. Janlim on kultivar, kaubamärgiga Oriental Limelight. Kõige tähelepanuväärsem kirevate atraktiivsete lehtedega, milles sidrunkollast tooni. 

https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/koirohi-tohus-ravimtaim-kohuhadade-korral?
id=24511287
https://www.lilleoru.ee/et/content/koirohi-puhastab-%C3%B5hku-ja-korrastab-seedimist-maret-makko-maaleht-2009
Koirohuleotist saab kasutada ka loodusliku taimekaitsevahendina lehti närivate röövikute tõrjeks. Taim lõhnab mõrkjas-kirbelt, eriti tugevalt sõrmede vahel muljudes. Koirohi kuulub mitmete alkohoolsete jookide, nagu vermut ja absint koostisse.  Ravimtaimena saab koirohust abi mitmesuguste hädade korral, nagu – seedimiskorratus, kõhugaasid, kõhulahtisus ja –kinnisus, sooleparasiidid, täid, külmetus, valulik menstruatsioon, kõhukrambid. Taim koristatakse enne õitsemist, lõigates varred umbes 10 cm kõrgusel maapinnast. Lehti kasutatakse värskelt või kuivatatult. Lehed tuleks jätta varju kuivama, et vältida värvi kadumist ja omaduste vähenemist
Enamikul Artemise liikidest on väga mõru maitse ja see heidutab rohusööjaid.

Kulinaarias kasutatakse aga laialdaselt liiki dracunculus (estragon).

 Kreeka keeles "artemes" tähendab terveid, see tähendab "tervendavaid taimi" selle perekonna mõne liigi raviomaduste tõttu malaaria raviks ning rahustina.

Mõnede sõnul oli perekond pühendatud Caria kuninga Mausoluse naisele Artemisiale. Teiste jaoks tuleneb see kreeka Artemis Artemisest, nimest, millega kreeklased nimetasid roomlaste ladina dianat, neitsit, jahinduse ja metsade jumalannat, viljakuse kaitsjat ja töötavaid naisi, kellel oli ka voorus ravida paljusid haigusi ravimtaimedega mille terapeutilisi teadmisi Centaur Chiron õpetanud.


Artemisia ´Sweet Annie´ on taim, mida kasutatakse pärgade ja lillekimpude täiteainena.


Koirohi sisaldab palju kaaliumnitraati. Vedelsõnnikuna on ta tõhus lehetäide, roosteseente ja sipelgate vastu. 300g 10 ltr vee kohta - see lahjendamata filtreeritult pritsimiseks.
Varasuvel saab puljongit ( s.o. kui lased taimi terve päev liguneda külmas vees ja seejärel lasta podiseda pool tundi madalal kuumusel) kasutada kapsaröövikutele. Filtreeritakse läbi riide ja siis pihustisse.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar