teisipäev, 12. detsember 2023

Mõnest tõvest

 Kirevus on peamiselt tulpide viirushaigus. See on viirusnakkustest kõige ohtlikum ja tõsisem. Mõjutab ka liilia perekonda. Viirusest kahjustatud õied hakkavad eritama pigmenti. See on antotsüaniini toime, mis on looduslik päikesekaitse.  Erkpunastel tulpidel tekkivad kroonlehtede pinnale valged laigud. Valgetel ja kollastel lilledel on muutust raskem ära tunda. Heledatele õitele tekkivad rohelised triibud, esineb ebatavalisi triipe ja täppe. Tegelikkuses on taimedel lühenenud vars, väiksemad õied ja õitsemine hilineb. 

Maikuus on seda kõige lihtsam märgata. Haiguse levitajad on lehetäid ja lutikad jm. Samuti tuleb tähelepanelik olla lõikeriistade terade puhastamisega, et mahl lehevarrel ei nakataks teisi. 

Viirusega kahjustatud taime avastamisel tuleb see välja kaevata ja põletada.

 Tulpe liiliate ja nartsisside lähedusse istutamist võiks vältida.

Olen märganud, et paljud vanaaegsed roosad tulbid on nüüd kollased, aga see siiski pole vast viiruslik. 

Teine asi on hahkhallitus, mis kipub levima. See pidi tulpide lehed koledaks täpiliseks muutma. Et on pruunide laikudega pehmeid lehti ja jäävad avanemata õiepungad. Hahkhallitust tulpidel pole märganud, sest kaevan paremat sorti tulbisibulad pärast lehtede närbumist välja ja lasen sibulatel kuivada enne sügisest uuesti maha panemist. Tulpide liigtihe istutus pidi ka soodustama hahkhallitust. 

Liiliate hahkhallitust võib ka põhjustada liigtihe sigisibulate kogum. On vajalik mõne aasta järel liiliaid üles võtta ja ümber istutada.


Jahukaste esineb kuivadel ja kuumadel perioodidel. Üks tavaline tõbi, mis flokside välimust kõige rohkem koledaks teeb. See ilmneb juulis ja augustis. Lehed kattuvad valge kattega, kõverduvad, kuivavad, kukuvad maha. Seda on hea ennetada.

 Oktoobris, enne talve, töödelda flokse vasksulfaadi (1%) või Bordeaux'i segu (1%) lahusega ja alates suve algusest piserdage perioodiliselt (vähemalt 2 korda) fungitsiidsete preparaatidega (topaas), roheline seep jne).

Kui ilmnevad esimesed haigusnähud, tuleb taimi mitu korda (7-10 päeva pärast) töödelda sooda ja seebi lahusega (2 supilusikatäit soodat, 50 g seepi ämbri vee kohta), Bordeaux'i seguga. (1%) või vase-seebi lahus (200-300 g seepi, 20-30 g vasksulfaati ämbri vee kohta). Sügisel, pärast õitsemist, tuleks haiged taimed lühikeseks lõigata ja uuesti ravimitega ravida.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar