reede, 2. aprill 2021

Oodates iiriste õitsemist

rikkalikku õitsemist, tean nüüd, et iiriste õitsemist mõjutavad otseselt mulla omadused. Happelises mullas võib ta kasvatada vaid lehti ja ei õitse.

Madalad temperatuurid ja põud ei mõjuta iirist.

Pärast lume sulamist ja õhu soojenemist anda lämmastikul põhinevat kompleksväetist. Hiljem enam lämmastikku anda ei tohi. 

Või nitroammofosiga toita 2 korda varakevadel. Orgaaniline väetis on puutuhk, mis puistada kobestatud pinnasele, see aitab vältida ka kahjureid, puutuhk on ka sügisepoole hea.

Kui muld on pärast talve hapendunud, viiakse läbi lupjamine. 20 cm sügavusele antakse dolomiidi või lubjajahu ja lastakse puhata 7–10 päeva.

Enne õitsemist korralikuks väetamiseks peate ootama mulla korralikku kuumenemist, pärast jahedat ööd või vihma väetise andmine võib tekitada fosforimürgituse.

Fosfor-kaaliumi (superfosfaat, kaaliumsulfaat) ühendid aktiviseerivad pungi, aitavad risoomil tugevneda, nende segu anda enne õitsemist pealt kastes. Ka magneesiumi ja väävli sisaldus hea. 

Pärast õitsemist 20-25 päeva antakse superfosfaati ja kaaliumsoola. Juuremädaniku vältimiseks väävlipulbrit. Pärmijooki võib anda taime juurestikule kosutamiseks.

See on ka aeg iiriste jagamiseks. 

Iirised istutada 50x50cm kaugusele. Mullale lisada liiva, tuhka ja dolomiidijahu.

Enne istutamist peaks risoomid fungitsiidi (Fundazol, PREVICUR, Sernade ASO või teised)käesoojast lahusest 15sekundiks läbi leotama ja siis risoomid ülespidi kaheks tunniks nõrguma jätma.

TÄHTIS on, et neid ei tuleks kasta. Fungitsiidid erinevad aitavad lehestikku korras hoida. Kevadel, enne õitsemist, on soovitav iiriseid ravida fungitsiididega 3-4 korda 7-10 päevase intervalliga.

Iiriselehti, mis on ilusa väljanägemisega ei peaks kärpima üldse.



1 kommentaar: